Ράμα από το Βερολίνο: Η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας στα Δυτικά Βαλκάνια

Ράμα από το Βερολίνο: Η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο (φωτογραφία, επάνω, Ράμα, αριστερά, και Σολτς, δεξιά), ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιρροή κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο

«Πιστεύεται ότι η επιρροή κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία ή οι αραβικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Δεν έχουν όλοι οι παράγοντες ή τρίτες χώρες τον ίδιο αντίκτυπο στα Δυτικά Βαλκάνια, απάντησε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αποτελεί πρόβλημα ειδικά στις σημερινές συνθήκες, και αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να φέρει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά της.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο Εντι Ράμα είπε ότι δεν είναι τρίτος παράγοντας για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας:

«Στα μάτια μου, η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις χώρες του Περσικού Κόλπου, δήλωσε ότι υπάρχουν φιλικές σχέσεις μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Επισήμανε ότι θα απαιτήσει από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία χωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία καθώς η Βουλγαρία ενδέχεται να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων τον Ιούνιο.

Σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τη Γερμανία να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση της βίζα στους Κοσοβάρους.

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική και η υλοποίησή της μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες της.

«Για τη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας. Αποτελούν μέρος της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε με έμφαση ο Σολτς.

Εποικοδομητικό ρόλο

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής και συνεπώς για ολόκληρη την Ευρώπη», εκτίμησε.

Παρότρυνε την αλβανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Αλβανία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει την κοινή ασφάλεια και εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Πηγή: haberturk.com, echedoros-a.gr

in.gr

Σχετικά άρθρα: