ΡΩΣΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

ΡΩΣΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε έγκριση σε εμβόλιο για τον κορονοϊό σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών από τη δοκιμή του σε ανθρώπους, μια κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα ως απόδειξη της επιστημονικής της υπεροχής.

Η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του ρωσικού πληθυσμού, ακόμη και αν το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του συνεχίζεται.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται για την ανάπτυξη του εμβολίου υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέτει το εθνικό κύρος πάνω από την καλή επιστήμη και την ασφάλεια.

Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση, ο Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, είναι ασφαλές και ότι έχει χορηγηθεί ακόμη και σε μια από τις κόρες του.

«Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, δημιουργεί ισχυρή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν.

Είπε, ακόμη, ότι ελπίζει πως η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα την μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Η έγκρισή του εμβολίου από το ρωσικό υπουργείο Υγείας προβλέπει την έναρξη μιας ευρύτερης δοκιμής που θα περιλαμβάνει χιλιάδες συμμετέχοντες, κοινώς γνωστή ως δοκιμή Φάσης III.

Τέτοιες δοκιμές, οι οποίες απαιτούν ένα ορισμένο ποσοστό συμμετεχόντων που προσβάλλονται από τον ιό για να παρατηρήσουν την επίδραση του εμβολίου, θεωρούνται κανονικά βασικές προϋποθέσεις για την ρυθμιστική έγκριση ενός εμβολίου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξανόμενη δυσπιστία του κοινού στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παράγουν γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο.

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν εθελοντές ώστε να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, ανέφερε πηγή στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην τελική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα, Τρίτη, 4.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 – ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα: