«Σε παρακαλώ, μην ανοίγεις στο δρόμο το βιβλίο και μη το δανείζεις σε άλλον!»

«Σε παρακαλώ, μην ανοίγεις στο δρόμο το βιβλίο και μη το δανείζεις σε άλλον!»

ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν επισκεπτόμουν την Κρατική Βιβλιοθήκη τ’ Αργυροκάστρου, – στο συγκρότημα με το Θέατρο και τον Κινηματόγραφο,- για να δανειστώ βιβλία, με εξυπηρετούσαν άψογα δύο υπάλληλοι: η Χένα και ο Στεφάν.

Αφού συμπάθησα το Στεφάν Αρσένι, ένα απογευματάκι τόλμησα να του πω:

– Συγγνώμη… μήπως στα ράφια σας βρίσκεται κανένα ελληνικό βιβλίο;

(Τότε το σύστημα ήταν επιθετικό προς τέτοιου είδους απαιτήσεις).

Δεν πήρα απάντηση… Μόνο ο βιβλιοθηκάριος έκανε μια πράξη: Με παρατάει στο γκισέ και προχωράει προς το βάθος της βιβλιοθήκης…

…Μετά από λίγο ακούω μια ξύλινη σκάλα να σέρνεται και να ακουμπάει πάνω σε ράφι…, βιβλία να εκτοπίζονται… κι ένα έντονο φτέρνισμα, που το προκάλεσε η πολυκαιρισμένη σκόνη πάνω σε βιβλία.  

«Ο Άνθρωπος με το γαρίφαλο» του Αλέξη Πάρνη, ήταν πλέον μπροστά μου, το είχα στα χέρια μου…

Ο κρατικός υπάλληλος γράφει τον τίτλο στην καρτέλα, με βάζει και υπογράφω, τυλίγει καλά το βιβλίο σε εφημερίδα και μου το δίνει. Με τη συμβουλή: «Σε παρακαλώ, μη ανοίγεις στο δρόμο το βιβλίο! Και μη το δανείζεις σε άλλον!»

Απ’ όλα τα ελληνικά βιβλία, που διάβασα εκείνη την περίοδο, η ποιητική συλλογή: «Οι μαχαλάδες του κόσμου», του μεγάλου, αξιοθαύμαστου ποιητή, Γιάννη Ρίτσου, με άγγιξε περισσότερο. Φαίνεται επειδή ήταν μέσα στο πνεύμα της εποχής…

Ο Στεφάν τώρα είναι μέλος του Συνδέσμου φιλίας ανάμεσα Αλβανίας και Ελλάδας. Διοργανώνει μαζί και με άλλους φίλους του Αλβανούς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο στ’ Αργυρόκαστρο, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μάθετε και το άλλο:

Ο πατέρας του, ο Θωμάς, έμπορος δερμάτων, παλιά έμπαινε κι έβγαινε άνετα στο Ελληνικό Προξενείο. Στο σεντούκι του κρατούσε κρυμμένη, χρόνια στη σειρά, την γαλανόλευκη.

Οι δύο πράξεις του Στεφάν – να μου δανείζει σε δύσκολες εποχές, ελληνικά βιβλία και να συμμετέχει τώρα σε σύνδεσμο φιλίας των δύο γειτονικών χωρών, δύο λαών, λένε αναμφισβήτητα την αγάπη του για την Ελλάδα.

Γιώργος Μύτιλης