Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ξεκινούμε με την παραδοχή ότι θα είμαστε μόνοι μας

Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ξεκινούμε με την παραδοχή ότι θα είμαστε μόνοι μας

«Η Τουρκία θα ζητήσει να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για όλα», δηλώνει ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος επισημαίνει ωστόσο πως πρόκειται για την πλέον παρατεταμένη συγκρουσιακή κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 46 χρόνια και αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους.

Μιλώντας στο iEidiseis.gr., ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, προειδοποιεί μάλιστα πως υπό αυτήν την οπτική η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ απέχει πάρα πολύ.

«Η βασική πίεση που ασκείται και προς τις δύο χώρες είναι να μην προχωρήσουν σε πολεμική αναμέτρηση. Μας λένε: «μη μαλώνετε αλλά καθίστε στο τραπέζι και συζητήστε». Από εκεί και πέραν δεν θεωρώ ότι τους ενδιαφέρει πολύ το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων -σημειώνει- και συνεχίζει: «Σίγουρα θα ήθελαν συνολική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Δεν είναι όμως αιθεροβάμονες να πιστεύουν ότι θα λυθεί μία τέτοια σύγκρουση που υποβόσκει από το 1955. Όταν θα καθίσουμε να συζητήσουμε, είναι βέβαιον ότι η κάθε πλευρά θα απαριθμήσει τον δικό της κατάλογο θεμάτων».

«Η Τουρκία θα ζητήσει να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για όλα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε…», σημειώνει με νόημα.
«Ακόμη και να τα βρούμε στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, το κυπριακό θα έρχεται ως φάντασμα να χαλάσει την υποτιθέμενη λύση των δύο χωρών. Ως προς το διεθνές δικαστήριο της Χάγης πρέπει να επισημάνω ότι αποτελεί κατ’ ουσίαν μονόδρομο. Οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν σε τεράστιο βαθμό. Βαυκαλιζόμαστε εάν πιστεύουμε ότι μπορεί να γεφυρωθούν», επισημαίνει με νόημα, ενώ προτείνει να χαράξουμε ευθείες γραμμές βάσεις κατά μήκος των ακτογραμμών μας στο Αιγαίο, ώστε οι θαλάσσιες περιοχές υπό ελληνική κυριαρχία να αυξηθούν κατά περίπου 3%.

Πηγή: dialogos.com.cy

Σχετικά άρθρα: