Σε πτώση η εμπιστοσύνη των Αλβανών στην ΕΕ

Σε πτώση η εμπιστοσύνη των Αλβανών στην ΕΕ

Η εμπιστοσύνη των Αλβανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2021, από 75% το 2020, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Trust in Governance» που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Διαμεσολάβησης.

Η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2021 σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο και την αποτυχία προόδου των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο.

Εκτός από την πτώση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ, η εμπιστοσύνη στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που υποστηρίζεται από την ΕΕ ήταν επίσης χαμηλή, αν και αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μόλις το ένα τρίτο των Αλβανών εμπιστεύεται την πρωτοβουλία, η οποία επιδιώκει την αναδιάρθρωση ορισμένων δικαστηρίων και την εξέταση όλων των δικαστών και εισαγγελέων. Μόνο το 57% πίστευε ότι θα έφερνε θετική εξέλιξη στη χώρα.

Περίπου οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η πολιτική επηρεάζει το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Συνολικά, οι Αλβανοί ήταν πιο πιθανό να εμπιστεύονται διεθνείς οργανισμούς από την κυβέρνησή τους, με το ΝΑΤΟ να είναι το πιο φορτισμένο με 73%, ακολουθούμενο από τον ΟΗΕ με λίγο πάνω από 71%. Προτιμούσαν να εμπιστεύονται τοπικούς θεσμούς όπως η θρησκεία (67%), τα σχολεία (57,1%) και ο στρατός (54,6%).

Οι λιγότερο έμπιστοι τοπικοί θεσμοί ήταν ο πρόεδρος και τα πολιτικά κόμματα με ποσοστά γύρω στο 25%, ακολουθούμενοι από τα δικαστήρια που μόλις ξεπερνούσαν το 27% και την εισαγγελία με 28,4%.

Πάνω από τους μισούς πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και οι δήμοι είναι αδιαφανείς, αν και το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε για δεύτερη χρονιά. Το γεγονός αυτό αμαυρώνεται, ωστόσο, από το εντυπωσιακό 83,1% του πληθυσμού που πιστεύει ότι τόσο η μικροδιαφθορά όσο και η υψηλή διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ήταν το δικαστικό σώμα, οι υπηρεσίες υγείας, η δημόσια διοίκηση και η αστυνομία.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονταν επίσης τη δικαιοσύνη ότι μπορεί να διώξει επαρκώς τη διαφθορά μεταξύ των αξιωματούχων. Επιπλέον, σχεδόν το 30% δήλωσε ότι κλήθηκε να πληρώσει δωροδοκίες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για να λάβει υπηρεσίες, ενώ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν 35% σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Πάνω από το 71% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς στην καθημερινή τους ζωή και αισθάνονται ότι απειλούνται από το έγκλημα, τα θέματα υγείας, την αδικία, την ανεργία και τις φυσικές καταστροφές. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ παρόμοια ποσοστά δήλωσαν το ίδιο μετά τον σεισμό του 2019.

Η Αλβανία άνοιξε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, επομένως, μένει να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει θετικά την αντίληψη των πολιτών για τον θεσμό στη φετινή έρευνα.

Εξώφυλλο:  [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: