Σκληροί χαρακτηρισμοί Μπάιντεν: «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν. Μόσχα: «Οι βόμβες των ΗΠΑ σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους»

Σκληροί χαρακτηρισμοί Μπάιντεν: «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν. Μόσχα: «Οι βόμβες των ΗΠΑ σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους»

Δριμεία κριτική στον Ρώσο ομόλογό του άσκησε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ η ρωσική προέλαση συνεχίζεται στην ουκρανική επικράτεια, με το Κρεμλίνο να αψηφά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά την έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την οποία διατάζει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Μπάιντεν προέκυψε ύστερα από στιχομυθία με δημοσιογράφο. «Είστε έτοιμος, με βάση τα όσα έχετε δει να αποκαλέσετε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;» ρωτά ο δημοσιογράφος. «Πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου» απαντά στη συνέχεια ο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του.

Απαράδεκτη η δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, λέει ο Πεσκόφ

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στις δηλώσεις του Μπάιντεν. «Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. «Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο — μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο βοήθειας ο Μπάιντεν δήλωσε τα εξής: «Το νέο πακέτο πρόκειται να προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία. Περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα για να διασφαλιστεί ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο του». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «κάτι που καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να στείλουμε τα απαραίτητα συστήματα για την άμυνα της Ουκρανίας».

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια και οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ χαρακτήρισε «παθιασμένη» την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο. 

ekriti.gr

Γιώργος Μύτιλης