Σοκαρισμένη η Αθήνα μετά τις απειλές του Ερντογάν στα ελληνικά

Εν μέσω νέας κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν απείλησε ευθέως τους Έλληνες στο Twitter στα ελληνικά. [EPA-EFE/STR]
Με μια σειρά από tweets στην ελληνική γλώσσα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως τους Έλληνες να μην το παρακάνουν με τη στάση τους στο Αιγαίο, αλλιώς «θα το μετανιώσουν».
Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε σε εθνική ενότητα απέναντι σε έναν «απρόβλεπτο» γείτονα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ερντογάν στα τουρκικά.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), αλλά οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου ενδέχεται να έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας.
Εν μέσω νέας κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν απείλησε ευθέως τους Έλληνες στο Twitter στα ελληνικά.
«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να είναι συνετή, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
Επικαλούμενη διεθνείς συνθήκες, η Άγκυρα πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, καθώς, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει την «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη.
Οι Έλληνες έχουν επίσης κακές αναμνήσεις από το παρελθόν, καθώς το 1974, όταν η Χούντα απέσυρε τα στρατεύματα από την Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε παράνομα κυπριακό έδαφος, κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα.
Ο Ερντογάν ενοχλείται επίσης από το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ -στο τελευταίο είναι μέλος και η Τουρκία- ως προστατευτική ομπρέλα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Από την πλευρά της, η Τουρκία επιμένει ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν διμερώς.
«Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, εμπλέκοντάς τους στην παρανομία διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, είναι απλώς μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφική κατάληξη», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η Αθήνα αντέδρασε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γηγενείς χρήστες της και ο δυτικός κόσμος. Η τακτική που επέλεξε η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε εθνική ενότητα απέναντι σε έναν “απρόβλεπτο” γείτονα που, όπως είπε, «όσο περισσότερο απομονώνεται τόσο περισσότερο θυμώνει».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στα τουρκικά στο Twitter: «Η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της από κάθε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί δεν είναι ο εθνικισμός».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο SEECP, αλλά οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου μπορεί να έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι γι’ αυτόν «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πλέον».
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν εκλογές το 2023, χρονιά που η Τουρκία γιορτάζει επίσης τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του τουρκικού κράτους.
Στην Αθήνα, πληθαίνουν οι φήμες ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη από τον Σεπτέμβριο και η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) θέλει να προσεγγίσει εκ νέου το “πατριωτικό” εκλογικό σώμα.
Επιπλέον, και οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με την εκτίναξη των τιμών και τον πληθωρισμό να προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών τους.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μια κλιμάκωση αυτή τη στιγμή μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικά και τις δύο πλευρές, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “ατύχημα” λόγω αυτής της κλιμάκωσης.