Στα Ιωάννινα η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο -Πρόκειται για την πιο ώριμη παραχώρηση, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ

Στα Ιωάννινα η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο -Πρόκειται για την πιο ώριμη παραχώρηση, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Στην πρώτη γεώτρηση ύστερα από 22 χρόνια στην Ελλάδα προχωρεί η Energean.

To ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, παρουσία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η γεώτρηση θα γίνει στην Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, όπου η Energean Gas and Oil είναι ο μισθωτής του «οικοπέδου» με 100%.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, «οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να ανησυχούν. Η περιοχή, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Αρκεί να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία και την αλιεία».

Η παραχώρηση του «οικοπέδου» στην Energean έγινε το 2014 και σήμερα οι έρευνες βρίσκονται στη 2η ερευνητική φάση. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), για την πιο ώριμη παραχώρηση, ενώ έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με την πρόσκτηση 400km 2D σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπισθεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, ο μισθωτής θα ολοκληρώσει εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης το συντομότερο δυνατό (εντός 2023).

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Στα Ιωάννινα θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στο πλαίσιο των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα / Shutterstock

Πηγή: iefimerida.gr

Γιώργος Μύτιλης