Στην Κακαβιά θα βρεθεί η Ευρωπαία Επίτροπος Γιούανσον

Στην Κακαβιά θα βρεθεί η Ευρωπαία Επίτροπος Γιούανσον

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα βρεθεί στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς στην ελληνοαλβανική μεθόριο – Στο επίκεντρο η μετανάστευση

Τη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, στην ελληνοαλβανική μεθόριο αναμένεται να επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, στο πλαίσιο τριήμερου ταξιδιού της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία, όπου θα έχει συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τις δύο χώρες στο θέμα της μετανάστευσης, καθώς και τα συστήματα διαχείρισης της μετανάστευσης των δύο χωρών.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Επίτροπος Γιούανσον θα συναντηθεί με μέλη της Προεδρίας, με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Υπουργό Ασφάλειας, τον Πρωθυπουργό του καντονιού Una-Sana και τον δήμαρχο του Bihać. Θα επισκεφτεί τον καταυλισμό Lipa μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Ασφάλειας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, άλλων οργανισμών του ΟΗΕ, καθώς και εταίρων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φιλοξενεί περίπου 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων έως και 6.000 άτομα ζουν σε εγκαταστάσεις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ στα καντόνια του Σεράγεβου και Una-Sana. Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ υποστήριξε τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων στις εγκαταστάσεις της Lipa, καθώς και την παροχή ζεστών ρούχων, σκεπασμάτων, τροφίμων και ιατρικής στήριξης.

Το Σάββατο, στην Αλβανία η κ. Γιούανσον θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα, τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μπλέντι Τσούτσι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Λουζλίμ Μπάσα.

Η Επίτροπος θα ταξιδέψει επίσης στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, στην ελληνοαλβανική μεθόριο, όπου θα επισκεφτεί την κοινή επιχείρηση συνοριακού ελέγχου Frontex — Αλβανίας. Τέλος, θα επισκεφτεί ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο που παρέχει σε μετανάστες εξοπλισμό ατομικής προστασίας από την COVID-19.

arouraios.gr

Σχετικά άρθρα: