Στην Κλεισούρα τάφηκαν τα οστά 32 ακόμη στρατιωτών του έπους του ‘40

Στην Κλεισούρα τάφηκαν τα οστά 32 ακόμη στρατιωτών του έπους του ‘40

• Ανάπαυση βρήκαν οι ψυχές 32 ακόμη Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν στο έπος του 1940 στα βουνά της Αλβανίας, καθώς τα οστά τους, που μέχρι τώρα ήταν παρατημένα στις λαγκαδιές και στις ρεματιές, τάφηκαν, με καθυστέρηση 81 ολόκληρων χρόνων, το Σάββατο στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας.
Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η ταφή στο ίδιο νεκροταφείο η ταφή 573 στρατιωτών στις 12 Οκτωβρίου 2018, 193 στις 11 Οκτωβρίου 2019 και 20 στις 12 Φεβρουαρίου 2020, ενώ άλλοι 100, οι πρώτοι, έχουν ταφεί τον Ιούλιο του 2018, στο νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, που είναι πλήρες.
Συνολικά και στα δύο ελληνικά κοιμητήρια στην Αλβανία ενταφιάστηκαν τα τελευταία χρόνια τα οστά 918 στρατιωτών.
Το κλίμα και σε αυτή την περίπτωση ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, αφού ο νους και η καρδιά κατακλύζεται από τη θυσία των ένδοξων παλληκαριών, που μέχρι τώρα αγνοούνταν.
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου τέλεσε την εξόδιο ακολουθία και ακολούθησε η ταφή, που συνοδευόταν από τη σιωπηρή κραυγή «Ήρωες».
Δεν ήταν εκεί οι συγγενείς των περισσοτέρων, ωστόσο η παρουσία από ελληνικής πλευράς δεν έλειπε. Παρέστησαν η Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Σ. Πενταρβάνη, ο Υποναύαρχος (ΠΝ) και επικεφαλής της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας κ. Δ. Μήλας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδης, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Δ. Σαχαρίδης, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Μεικτής Επιτροπής.
Συνέχεια των ερευνών…
Θα συνεχιστούν οι αναζητήσεις των οστών των πεσόντων Ελλήνων στο έπος του ’40, η πανδημία του κορωνοϊού δεν δυσχέρανε την εξέλιξή τους, και θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά (όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.200), από τους 8.000 Έλληνες, που έπεσαν μαχόμενοι μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.
Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018 στη θέση Ντραγκόντι, κοντά στην Κλεισούρα από τεχνικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σκάβονται σημεία, όπου με βάση παλαιούς, ιταλικούς κυρίως χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

proinoslogos.gr

Σχετικά άρθρα: