Στο πιο επικίνδυνο σημείο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στο πιο επικίνδυνο σημείο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στις εξελίξεις, που αυτές μπορούν να επέλθουν μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιούνται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) και την προσάρτησή τους στη Ρωσία, επικεντρώνεται ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNN, εκτιμώντας ότι τότε ο πόλεμος θα βρίσκεται σε κρισιμότερη φάση.

Σύμφωνα με το CNN, η προσάρτηση δίνει το πρόσχημα στον Πούτιν, όπως αυτό εκφράστηκε προ ημερών από τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το Σαββατοκύριακο: «ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να «προστατεύει πλήρως» περιοχές που έχουν γίνει επίσημα έδαφός της…», να στραφεί σε πιο επικίνδυνα πολεμικά εργαλεία (πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά) προτάσσοντας πια μια «επίθεση κατά της Ρωσίας». 

Η απειλή της Μόσχας είναι ξεκάθαρα πυρηνική, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο και σημειώνει πως άλλωστε και ο ίδιος ο Πούτιν έχει κλιμακώσει την πολεμική του ρητορική, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχει διάθεσή της. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είχε υπογραμμίσει ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Σε αυτό το κλίμα αποδίδει και το πρόσφατο μήνυμα Μπάιντεν, αλλά και υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων προς τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πόλεμο. 

Επίσης, το CNN εκτιμάει ότι ο Πούτιν είναι πιο αδύναμος και ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δεν φαίνεται να έχει κάποιο τρόπο διαφυγής από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο με τις αντιδράσεις για τον τρόπο της μερικής επιστράτευσης, θέμα που προκάλεσε και την αναγνώριση «λαθών» από το Κρεμλίνο, όσο και με τη στασιμότητα στο πεδίο των μαχών.

«Όλα αυτά αφήνουν τον Πούτιν πολύ πιο αδύναμο από ό,τι όταν μόλις έχανε τον πόλεμο», τονίζει για να συμπληρώσει ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν είναι ο άνθρωπος που αποδέχεται ένα μέλλον στο οποίο θα είναι ο ηττημένος».

liberal.gr

Σχετικά άρθρα: