Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης», σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης», σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ

Παναγιώτης ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Στο σύνολό τους τα τουρκικά ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά και ελεγχόμενα από τον Ερντογάν, αναφέρονται με θετικά σχόλια στη συνάντηση των δύο ηγετών, επισημαίνοντας ωστόσο πως παραμένουν οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Με τίτλο «το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης» στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Στο σύνολό τους τα τουρκικά ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά και ελεγχόμενα από τον Ερντογάν, αναφέρονται με θετικά σχόλια στη συνάντηση των δύο ηγετών, επισημαίνοντας ωστόσο πως παραμένουν οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Ας ανοίξουμε μια νέα σελίδα» αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, σημειώνοντας πως αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν έδωσε το μήνυμα: ’’Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω ενός ειλικρινούς και ειλικρινούς διαλόγου. Ως δύο γειτονικές χώρες, θα πρέπει να μιλάμε συνέχεια, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης’’» αναφέρει δημοσίευμα της Μilliyet, με τίτλο: «Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα με διάλογο».

Για «λιώσιμο των πάγων» ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Takvim, ενώ η Sozcu επισημαίνει πως : «η κρίση στην Ουκρανία οδηγεί στην εξομάλυνση των σχέσεων» ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις» σχολιάζει το CNN Turk.

Για «Συνάντηση κρίσης στην Κωνσταντινούπολη- Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό» γράφει η Aksam, ενώ τo t24.com.tr επισημαίνει πως Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν στο γεγονός πως «Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ. Σ ’’Τονίστηκαν τα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας και την εστίαση στη θετική ατζέντα’’, αναφέρει ανακοίνωσή της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας» γράφει το haberturk.com.

«Στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» σχολιάζει το haber7.com, σημειώνοντας πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Απόηχος συνάντησης προέδρου Ερντογάν – πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ελλάδα: Ουσιαστικός διάλογος» σχολιάζει το trhaber.com, μεταδίδοντας τις αντιδράσεις του ελληνικού τύπου, για τη συνάντηση της Κυριακής.

protothema.gr

Σχετικά άρθρα: