Συνάντηση Zaev, Radev, Merkel, Macron

Συνάντηση Zaev, Radev, Merkel, Macron

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, στο πλαίσιο της ατζέντας για τη συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας Emmanuel Macron, την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Nikola Dimitrov, εκφράστηκε η δέσμευση για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία επιβεβαίωσε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ένωσης σε αυτό το ζήτημα.

Ο Zoran Zaev εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δέσμευση αυτή και τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία οι ηγέτες όπως ο πρόεδρος Macron και η καγκελάριος Merkel να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων στις διμερείς διαφορές που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.

Στη συνάντηση, ο Zoran Zaev καλωσόρισε την ηγεσία του προέδρου Macron και της καγκελαρίου Merkel και ευχαρίστησε τη Γαλλία και τη Γερμανία, που προσβλέπουν στο μέλλον και βοηθούν στην επίλυση των βαλκανικών διαφορών του παρελθόντος.

Στη συνάντηση, ο Zoran Zaev εξέφρασε τις προσδοκίες και τις σαφείς δεσμεύσεις των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, τονίζοντας ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται επειγόντως ευρωπαϊκά βήματα προκειμένου να μην επιτρέψουν την απογοήτευση του λαού μας και, επομένως, να αυξήσουν κινδύνους εντατικοποίησης των ανάδρομων εθνικιστικών ρευμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εκφράστηκε επίσης η αμοιβαία ετοιμότητα και ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την επίτευξη λύσης.

ibna

Σχετικά άρθρα: