ΖΗΣΟΣ ΛΟΥΤΣΗΣ: «Άρα, είναι η ώρα να συμμορφωθούμε»

ΖΗΣΟΣ ΛΟΥΤΣΗΣ: «Άρα, είναι η ώρα να συμμορφωθούμε»
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

(Συνέντευξη του πρώην βουλευτή μας, Ζήσου Λούτση στο «Δικαίωμα», 11/02/ 2003)

Ερ: Κύριε Λούτση πάει καιρός που σιωπάτε για τα πεπραγμένα στο χώρο μας ή μήπως είστε ικανοποιημένος από την επικρατούσα  κατάσταση;

Απ: Ούτε  σιώπησα  ποτέ  και  ούτε  θα  σιωπήσω. Όμως στο χώρο μας δεν υπάρχει κάποιο ελεύθερο βήμα απ’ όπου μπορεί κανείς να εκφράσει την ανεπηρέαστη άποψή του. Οι δύο μεγάλες εφημερίδες έχουν εγκλωβιστεί στη σκληρή αντιπαράθεση Τάβου – Ντούλε και αντίστροφα, λες και αυτό είναι το μείζον θέμα της κοινότητάς μας.

Ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αγανακτεί αφάνταστα από την εικόνα αυτή, γιατί κάτω από την  κόντρα στραγγαλίζονται και οι ελάχιστες ελπίδες μας για συμπόρευση των δυνάμεών μας στο ίδιο μέτωπο, για τα ίδια ιδανικά που σχετίζονται με την πλήρη δικαίωση και την ευημερία στον τόπο μας.

Ερ: Στον ίδιο παρανομαστή τους βάζεις και τους δύο;

Απ: Είναι και τα δύο καλά παιδιά, φτιαγμένα να παλέψουν και να θυσιαστούν για τον τόπο τους. Ο καθένας με τον τρόπο του. Δυστυχώς, όμως, τάχτηκαν σε διαφορετικές παρατάξεις. Η τοποθέτησή τους επισφράγισε και τον διχασμό του Ελληνισμού, διότι πίσω τους ακολουθεί κόσμος.

Ερ: Θα μπορούσαν να ήταν στην ίδια παράταξη;

Απ: Θα μπορούσαν να ήταν στην Ομόνοια. Θα μπορούσαν να καθόταν στο ίδιο τραπέζι για να επιλύσουν από κοινού θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξή μας: τους νόμους, τις ιδιοκτησίες, την παιδεία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό.

Ερ: Το πιστεύεται αυτό;

Απ: Είναι πεποίθησή μου και παλεύω γι’ αυτό, μαζί με άλλους παράγοντες του χώρου. Και οι συγχωρεμένοι κύριοι Μπέης και Μέλλιος ήταν σε διαφορετικές παρατάξεις, όμως, όταν κλήθηκαν να υπερασπίσουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας στο Σύνταγμα, προμελέτησαν από κοινού τη στρατηγική, χωρίς να υπολογίσουν το κομματικό κόστος. Δεν είναι  αυτό ομόνοια;!

Ερ:Βλέπετε ότι θα συνεργαστούν οι κύριοι Ντούλες και Τάβος για την επαναφορά της Εθνικότητας;

Απ: Πιστεύω ναι. Ξεχωριστά ο καθένας αποδέχεται την αναγκαιότητα της σύμπραξης σε τέτοια θέματα. Δεν έκαναν ακόμα το πρώτο βήμα. Νομίζω ότι η κατάργηση της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά έγγραφα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή συνένωσης των δυνάμεων, διότι ο καιρός απέδειξε ότι και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του  κύριου Τάβου, την οποία εμπιστευτήκαν πολλοί Έλληνες, διέπραξε το ίδιο και χειρότερο αδίκημα κατά της Μειονότητας, και η ΚΕΑΔίτικη κοινοβουλευτική ομάδα του κυρίου Ντούλε αδυνατεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τις δύσκολες καταστάσεις. Άρα, είναι η ώρα να συμμορφωθούμε.

Ερ: Δηλαδή υπερασπίζεστε το μονοκομματισμό στη Μειονότητα;

Απ: Δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Ισχυρούς άντρες θα πρέπει να έχουμε στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά με πιο ισχυρούς και περισσότερους εκπρόσωπους θα πρέπει να επανδρώνουμε το ΚΕΑΔ, που προς το παρόν είναι αναγνωρισμένο ως κόμμα μειονοτήτων. Αρκεί να διαχειριστούμε σωστά την ψήφο σε στιγμές αναμετρήσεων, αρκεί να συμφωνήσουν και οι μεν και οι δε σε ξεκάθαρους και διαφανείς στόχους της Ομόνοιας.

Ερ: Πότε ξεκινούν οι εκλογές στην Ομόνοια;

Απ: Καιρός είναι…

Ερ: Νομίζετε ότι θα περάσει το πνεύμα που παραθέσατε;

Απ: Το προσπαθούμε. Σύμφωνα με την άποψή μου, αν δεν γίνει  αυτό, τότε δε θα υπάρχει Ομόνοια. Γι’ αυτό, οι εκλογές θα πρέπει να φέρουν το πνεύμα  των Ελλήνων που αγωνιούν, να αποτελέσουν έναν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος σίγουρα  θα καταλήξει σε καλύτερο συμπέρασμα από το δικό μας.

Γιώργος Μύτιλης