Τεχνητή Νοημοσύνη: Μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Στην προσπάθεια ανάδειξης των προοπτικών και προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης πρωτοστατεί η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί μια φανταστική προβολή στο μέλλον καθώς βρίσκεται ήδη εδώ, κυρίως μέσω του διαδικτύου αλλά και των προεκτάσεών του. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Πολύ σύντομα, μέρος της καθημερινής μας ζωής θα αποτελείται από μια πληθώρα ψηφιακών καινοτομιών. Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί, συστήματα θερμικής απεικόνισης και αναγνώρισης προσώπου, έξυπνα σπίτια, αυτοκινούμενα οχήματα, βιομηχανικά ρομπότ, συστήματα ευφυούς γεωργίας και πρόβλεψης φυσικών καταστροφών, θα είναι μεταξύ των νέων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το ΕΛΚ, προϋπόθεση για να γίνει η Ευρώπη ηγετική δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η στρατηγική των επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τη στήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρει ζητήματα ηθικής και νομικής φύσεως. Το ΕΛΚ διεκδικεί ένα ανθρωποκεντρικό ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες ευθύνης που διασφαλίζουν την καινοτομία, υψηλά ηθικά πρότυπα, τη διαφάνεια, την προστασία των δικαιωμάτων μας και τις ατομικές μας ελευθερίες.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να εξελίξει την Τεχνητή Νοημοσύνη με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι το οποίο οφείλει να πράξει και η Ελλάδα. Η διάχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια. Επομένως, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Πεποίθηση του ΕΛΚ είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν πρέπει να διαμορφώνει τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να τη διαμορφώνουν και να την ελέγχουν. Οι εξελίξεις αναπτύσσονται ραγδαία και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε να φτιάξουμε κανόνες, που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές μας, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας.

protothema.gr

Σχετικά άρθρα: