Τζορτζ Τσούνης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο, τα Δ. Βαλκάνια, τη Μ. Θάλασσα

Τζορτζ Τσούνης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο, τα Δ. Βαλκάνια, τη Μ. Θάλασσα

Στα ελληνικά ιδανικά «καλοσύνη, αγάπη, φιλότιμο, δημοκρατία» αναφέρθηκε στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Τζορτζ Τσούνης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην πρεσβευτική του οικία, λίγες ώρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή, για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Μάλιστα, επιδοκίμασε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα. Ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, που συνεχώς ενισχύεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως οι δύο χώρες, αν και έχουν καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους και τη συνέργειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την «εκπληκτική ελληνική διασπορά» για την προώθηση των κοινών τους στόχων για ειρήνη και ευημερία.

Κάνοντας ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την χαρακτήρισε ιστορική και σημείωσε πως η πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους της δικομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου, στον πρωθυπουργό, να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία), είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το αμερικανό νομοθετικό σώμα σε έναν ξένο ηγέτη.

«Αυτές οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ περισσότερο. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ευημερούσα και ασφαλή. Αυτή η δύναμη και η ενότητα είναι πιο σημαντικές σήμερα από ποτέ» τόνισε.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, δήλωσε περήφανος Ελληνοαμερικανός με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα και σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την Αμερική από τη χώρα μας.

Επίσης, εξήρε την «σπουδαία δουλειά και τα επιτεύγματα» του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, της πρεσβείας, καθώς και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι. «Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε» υπογράμμισε ο Τζορτζ Τσούνης.

Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως είναι ένας απρόκλητος πόλεμος που έχει στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές και έχει τραγικά καταστρέψει τη Μαριούπολη, ένα προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας.

eleftherostypos.gr

Γιώργος Μύτιλης