ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝ

ΤΙ  ΕΙΝΑΙ  ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝ

Λένε ότι στην καρδιά του χειμώνα, με χιόνια στα βουνά και παγωνιές στους κάμπους, ο Ντουραχάν Πασάς μεσάνυχτα αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκστρατεία. Νόμισε τη λίμνη των Ιωαννίνων πεδιάδα και διέταξε να περάσει πάνω της το μεγάλο του ασκέρι.

Για καλή τύχη το παχύ παγωμένο «στρώμα» της λίμνης άντεξε, δεν έσπασε κι  οι γενίτσαροι  βγήκαν στην απέναντι  όχθη αβλαβείς. Για το θαύμα αυτό, λένε, ο Πασάς σήκωσε χριστιανικό  εικόνισμα. Η Μονή, που κτίστηκε μετά  από χρόνια στο ίδιο μέρος, φέρει κι αυτή το όνομα του Ντουραχάν.

Η άλλη ιστορία, η σημερινή, η επίκαιρη, σχετίζεται με την προσωπική προσπάθεια του παπα – Θανάση από τη Βοβούσα. Αυτός ο καλοσυνάτος άνθρωπος ανέλαβε πρωτοβουλία να οικοδομήσει στο Ντουραχάν, κοντά στη Μονή, σχολείο και  οικοτροφείο  μαζί, που λειτουργούν κανονικά από το 1980.

παπα--Θανάσης-Νουραχάνι

Στόχος του να στεγάσει, να μορφώσει  παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, για τα οποία  πονάει βαθιά η ψυχή του. Πόνεσε και την πληγή μας, των Βορειοηπειρωτών, μετά το 1990. Ακόμα και των Αλβανών. Δέχτηκε αρκετά παιδιά στο σχολείο, συμπαραστάθηκε σε πολλές δικές μας οικογένειες με προσωρινή διαμονή στην πόλη των Ιωαννίνων.

Δεν ζητιανεύει. Από μόνοι τους, ευεργέτες κι απλοί πολίτες με οικονομική άνεση, επειδή έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, του προσφέρουν. Πότε ρουχισμό, πότε τρόφιμα, πότε λεφτά. Του συμπαραστέκονται στην εκτέλεση του έργου που κάνει.

Φροντίζει για την πρόοδο των παιδιών, μα ποθεί να είναι και τακτικά, υπάκουα. Να σέβονται, να εκτιμάν. Όσα αριστεύουν κι όταν αποσπούνται από τη σχολή του, τα προωθεί σε άλλες ανώτερες σχολές. Έχει τις ανάλογες προσβάσεις.

ντουραχανη (1)

Κάποια στιγμή τον ακούσαμε να λέει: «Είναι πολλά τα φωτιστικά στα Ιωάννινα. Καταναλώνεται άσκοπα αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Η πόλη μπορεί να φωτιστεί κάλλιστα με λιγότερες ηλεκτρικές λάμπες. Ας δοκιμάσουν πρώτα οι αρμόδιοι και θα πειστούν για τη σπατάλη. Την ηλεκτρική ενέργεια που θα εξοικονομούμε, είναι καλά να τη δίνουμε στα αδέρφια μας, τους Βορειοηπειρώτες, που τους λείπει.

Όμως κι ο παπα – Θανάσης, ξεκινώντας πάντως από καλή θέληση, κάνει κάποιο λάθος. Να το πούμε κι αυτό.

Οι  δάσκαλοι των μειονοτικών περιοχών της Αλβανίας καιρό τώρα διαπιστώνουν ένα σοβαρό γεγονός. Αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα, που σχετίζεται με το άδειασμα των σχολείων τους. Το φωνάζουν δυνατά για να φτάσει και στο αφτί του παπα – Θανάση.

Του λένε ότι και  το Ντουραχάν αρπάζει από τα λίγα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που συνέχεια συρρικνώνεται, τους  καλύτερους μαθητές. Μάλιστα ούτε τους  αδύνατους δεν πρέπει να πάρει.

Αν θέλει να βοηθήσει μια κατάσταση, πηγαίνει και τη βοηθάει επιτόπου. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το σχολείο της Πωγωνιανής και όλα τα άλλα σχολεία της Ελλάδας, που  φιλοξενούν δικά μας παιδιά. 

12/02/2003

Σχετικά άρθρα: