Τι συμβαίνει με την Air Albania

Τι συμβαίνει με την Air Albania

Οι διοικητικές δραστηριότητες της Air Albania έχουν ανασταλεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επειδή δεν δήλωσε τους τελικούς πραγματικούς ιδιοκτήτες της σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία.

Οι αλλαγές στους επιχειρηματικούς νόμους στη χώρα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με το ότι οι τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι οποιασδήποτε εταιρείας πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στις αρχές.

Η Air Albania, ωστόσο, δεν το έκανε και έχει ανασταλεί η λειτουργία της έως ότου καταβληθεί πρόστιμο και υποβληθούν τα στοιχεία.

Ο νόμος «Για το Μητρώο Πραγματικών Ιδιοκτητών» προβλέπει ότι όλες οι οντότητες είχαν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2021 για να καταχωρίσουν τις πληροφορίες, αλλά αυτό παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να συμμορφωθεί η αεροπορική εταιρεία. Σύμφωνα με το νόμο, το καταβλητέο πρόστιμο ανέρχεται σε 600.000 λεκ, που ισοδυναμεί με 5.000 ευρώ.

Η Air Albania δημιουργήθηκε το 2018 ως έργο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας τουρκικής κρατικής εταιρείας, μιας αλβανικής κρατικής εταιρείας και μιας ιδιωτικής εταιρείας. Ο Τούρκος εταίρος είναι η Turk Hava Yollari AO, αλλιώς γνωστή ως Turkish Airlines.

Η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε επίσης προβλήματα να λάβει την άδειά της από τον EASA, επιτρέποντάς της να πετάει στην ΕΕ. Ως απάντηση, η Air Albania επέλεξε να μισθώσει αεροσκάφη από την Turkish Airlines, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν πτήσεις προς την ΕΕ υπό την άδεια της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Τελικά εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020.

Στον τελευταίο γύρο εκδόσεων, διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε υποβάλει μόνο τον ισολογισμό του 2018 στις αρχές, ο οποίος δείχνει μηδενική δραστηριότητα, ενώ εκείνοι για το 2019 και το 2020 δεν έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για μια ακόμη παράβαση του νόμου, καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Όσον αφορά το 2021, έχουν προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να τα καταθέσουν.

Τι απαντά η εταιρεία

Ο αντιπρόεδρος της Air Albania ενημέρωσε το κοινό σε συνέντευξή του ότι είναι απλώς μια διαδικασία, που δεν επηρεάζει τις πτήσεις, λέγοντας συγκεκριμένα:

Η Air Albania ξεκινά τη φθινοπωρινή σεζόν με νέα ενέργεια! Η Air Albania θα ήθελε να ενημερώσει όλους τους επιβάτες ότι οι πτήσεις συνεχίζονται με τον ίδιο ενεργητικό ρυθμό, όπου μόνο αυτή τη πτητική σεζόν έχουμε καταγράψει νέα ρεκόρ πάνω από τις ετήσιες προσδοκίες. Απαντώντας στις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δράττουμε την ευκαιρία να διευκρινίσουμε στο κοινό ότι δεν πρόκειται για αναστολή εμπορικής δραστηριότητας, αλλά για διοικητική διαδικασία, όπου ο βασικός μέτοχος, η Turkish Airlines, πρέπει να παρουσιάσει τα διαπιστευτήρια που απαιτούνται από το Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο στην Αλβανία, μια διαδικασία που βρίσκεται στο δρόμο προς την ολοκλήρωσή της. Αυτή η τυπική πρακτική εφαρμόζεται τακτικά από την Air Albania και τον βασικό μέτοχο, από την έναρξη της δραστηριότητας του αλβανικού αερομεταφορέα. Η Air Albania επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να διευκρινίσει οποιονδήποτε φορέα μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ομίχλη που δημιουργείται από αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία και εγγυάται στους επιβάτες της ότι θα είναι πάντα εκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους για πτήσεις προς οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο.

travelstyle.gr

Σχετικά άρθρα: