Τουρκικό προεκλογικό «πεσκέσι» στον Εντι Ράμα

Τουρκικό προεκλογικό «πεσκέσι» στον Εντι Ράμα

Σταύρος Τζίμας

Όλος ο κόσμος, μα κυρίως οι Αλβανοί ψηφοφόροι, είδαν στην τελετή υποδοχής άλογα με καβαλάρηδες ντυμένους Οθωμανούς να κρατούν την αλβανική σημαία, λιμουζίνες, εικόνες από τα σουλτανικά σαλόνια και άλλα εντυπωσιακά. Ο Ερντογάν «λατρεύει» τον Ράμα γιατί έχει ανοίξει διάπλατες τις πύλες της Αλβανίας οδηγώντας την στην αγκαλιά της Τουρκίας, την ώρα που η χώρα τελεί εν αναμονή της έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, επιστρέφοντας για την πατρίδα του, ο Ράμα ήταν φορτωμένος με προεκλογικά «δώρα», όπως ένα νοσοκομείο για COVID-19 στην πόλη Φίερι, ετοιμοπαράδοτο πριν από τις εκλογές της άνοιξης, παράρτημα του Πολυτεχνείου της Αγκύρας στα Τίρανα και υποσχέσεις για τουρκικές επενδύσεις. Κυρίως όμως αναχώρησε από την Άγκυρα με μια δήλωση-κατευόδιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, με την οποία τον έχριζε… μεσολαβητή στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Τα φίλα προσκείμενα σε αυτόν ΜΜΕ τον εκθείασαν ως προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, ικανή να διευθετεί γεωπολιτικές διενέξεις. Τα αντιπολιτευόμενα χλεύασαν τα τουρκικά «παράσημα» στον πρωθυπουργό τους, ωστόσο ως «γεφυροποιό» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον εμφάνισε και η γερμανική Bild – μάλιστα τον έφερε να έχει και την «ευλογία» της Άγκελα Μέρκελ. «Είναι σίγουρο και αποδεκτό από όλους ότι η επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα βοήθησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη πρώτα στην Άγκυρα και μετά στην Αθήνα θεωρείται ως ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές κάθονται να συζητήσουν ύστερα από πέντε χρόνια διακοπής και κάτι τέτοιο έχει αναγνωριστεί δημοσίως από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών», έγραψε.

Ανεπισήμως, διπλωματικές πηγές κοντά στις τρεις πλευρές έλεγαν στην «Κ» πως δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά, τονίζοντας ότι «το απολύτως σίγουρο είναι ότι, αν χρειάζονταν Ελλάδα και Τουρκία κάποιον σε αυτό τον ρόλο, θα τον αναζητούσαν σε χώρα ή παράγοντα με ισχύ και διεθνές κύρος» και πως το θέμα των διερευνητικών είχε κλείσει πριν από το ταξίδι του κ. Ράμα. Πρόσθεταν δε πως οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει ακόμα και στους τόπους που θα γίνουν οι διερευνητικές, δηλαδή σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, διαψεύδοντας έτσι τα περί Τιράνων, με τα οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνόδευσε το προεκλογικό «πεσκέσι» στον κ. Ράμα.

Προς τι, τότε, η ενδιάμεση στάση του Αλβανού ηγέτη στην Αθήνα; Είναι γεγονός ότι η ατζέντα στις διμερείς σχέσεις παραμένει πλούσια και ανοιχτή, με πρώτο και εν εξελίξει ζήτημα αυτό της προφορικής συμφωνίας των δύο πλευρών για παραπομπή του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, ούτε επ’ αυτού προβλέπεται κάποια άμεση εξέλιξη πριν από τις αλβανικές εκλογές του Απριλίου, κάτι που έχει τονίσει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Nίκος Δένδιας. Το γεγονός μεταθέτει για το καλοκαίρι, ίσως και αργότερα, την έγγραφη συμφωνία για τη Χάγη.

Δεμένη στο άρμα Ερντογάν

Επί πρωθυπουργίας Ράμα και ενώ ο Ερντογάν διακηρύσσει το όραμά του περί «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία συμπεριλαμβάνει και τα Βαλκάνια, η Αλβανία δένεται όλο και πιο γερά στο άρμα της τουρκικής επιρροής, ισλαμοποιείται –κατ’ άλλους τουρκοποιείται– με γοργούς ρυθμούς. Παρουσία του Ράμα, σε μια επίσκεψή του στα Τίρανα ο Ερντογάν δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι αδριατικές ακτές της Αλβανίας είναι τα δυτικά σύνορα της νεοοθωμανικής Τουρκίας».

Στην περίπτωση της Αλβανίας του Ράμα, όμως, παρατηρείται το παράδοξο, ενώ η χώρα βρίσκεται στον προθάλαμο της Ε.Ε. προσδοκώντας ότι όπου να ’ναι θα περάσει την πόρτα της, και με τον πληθυσμό σε ποσοστό 90% να θέλει την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές, η ηγεσία της να επιχειρεί να τη μετατρέψει σε τουρκικό «οικόπεδο» στα Βαλκάνια, και αυτό προβληματίζει τους Ευρωπαίους.

Μάλιστα, η αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποίησε ο Ράμα στις δηλώσεις του πλάι στον Ερντογάν, στην Άγκυρα, προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες, που διά του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα, κατηγόρησαν τον Αλβανό πρωθυπουργό για αγνωμοσύνη και αντιευρωπαϊσμό.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: