Το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπογράφουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου Τραμπ

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπογράφουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου Τραμπ

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το απόγευμα (11 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον) στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά την χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ οι δύο αντιπροσωπείες χθες, Πέμπτη, αργά το βράδυ με την διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για το ζήτημα του Κοσόβου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, έδωσαν τη συγκατάθεση τους για το τελικό κείμενο του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας. Είχε προηγηθεί ολοήμερη σκληρή διαπραγμάτευση όπου, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, έγιναν και προσπάθειες να ενταχθούν στο κείμενο και διατάξεις που υποδήλωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα σερβικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι στο πρώτο κείμενο που κατέθεσε προς διαπραγμάτευση η αμερικανική πλευρά υπήρχε άρθρο που αναφερόταν στην αμοιβαία αναγνώριση Κοσόβου και Σερβίας. “Κατέστησα σαφές στους οικοδεσπότες αλλά και στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας ότι δεν πρόκειται να υπογράψω συμφωνία που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος της Σερβίας και να αποδεχθώ αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου”, υπογράμμισε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι στα κείμενα που ακολούθησαν απαλείφθηκε η επίμαχη παράγραφος. Ο Ρίτσρντ Γκρένελ ωστόσο με ανάρτηση του στο twitter διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αμοιβαίας αναγνώρισης και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα.

Στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο συμμετείχε και η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τράμπ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Ιβάνκα Τραμπ αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στο ρόλο των γυναικών. Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιβάνκα Τραμπ να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   

Σχετικά άρθρα: