ΤΟ ΔΙΑΛΑΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΟΔΙΩΝ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΩΝ

ΤΟ ΔΙΑΛΑΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΟΔΙΩΝ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΩΝ

(Επαγγέλματα που χάνονται)

Κάπως έτσι τους θυμάμαι εγώ. Άλλος ίσως να διατηρεί στη μνήμη του άλλη εικόνα. Να θυμάται τους πλανόδιους πραματευτές διαφορετικά…

Ο Λιάμε Σινίτσα έπαιρνε σβάρνα το χωριό. Διαλαλούσε: «Μπογιές – βελόνια…!»

Έπαιρνε τα σοκάκια με τη σειρά. Πρόσεχε μην ανοίξει καμιά πόρτα και βγει από μέσα η κυρά. Για ν’ αγοράσει πράματα.

Έφερνε – μαζί με τις μπογιές και τα βελόνια – και λογής λογιών ράμματα. Για ραπτομηχανή και για κέντημα.

Μικρά παιδιά, μόλις τον παίρναμε πρέφα, του ραβόμασταν πίσω και τον κοροϊδεύαμε. Μόλις τελείωνε το διαλάλημά του αυτός, ο κακομοίρης: «Μπογιές – βελόνια», είχαμε έτοιμη εμείς, ως ομάδα, την απάντηση:

«Στου Λιάμε τα παντελόνια!».

Αυτός πάλευε για το πενιχρό μεροκάματο,  εμείς του πέφταμε χαβαλέ … Τον θυμώναμε. Του το φέρναμε στη μύτη.  

Μόνο σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο της πιάτσας του χωριού, καθόταν ο γκέγκας. Με τις σιούφρες, τα κοκοτσέλια, τα κούφια, το χαλβά, τα γλυκά…, τοποθετημένα σε ταψί. Είχε και μπισκοτάκια σε αρμαθιά. Τα κρεμούσαμε στο λαιμό, τανούσαμε από ένα και τρώγαμε.

Οι βαρελάδες είχαν άλλη ταχτική. Το έπιαναν σταυροπόδι σε κάθε σπίτι που ήθελε να φτιάξει το τρουμπέκι, το καρδάρι, τη βαλέρα, το ντερβενίτσι, οτιδήποτε ξύλινο δοχείο υπήρχε εκείνη την εποχή…

Είχαν κι αυτοί το διαλάλημά τους: «Βαλέρες για φτιάσιμο!». Κι ο νοικοκύρης έβγαινε και τους έπαιρνε μέρα, να κάνει τη δουλειά του.

Αν ήταν δύο οι βαρελάδες και τους παζάρευε ο νοικοκύρης την τιμή, μεταξύ τους συνεννοούνταν στα σιώπικα, στην καθιερωμένη γλώσσα τους. Για να μην τους καταλάβαιναν.

Ο γανωτής φώναζε κι αυτός δυνατά: «Κατσαρόλες για γάνωμα!». Σε μαχαλοσάκουλο κουβαλούσε κι αυτός όλα τα σύνεργα: Κολλητήρια, σφυριά, τσιμπίδες, πυροστιά, ακόμα και ξύλα. Άναβε όπου, σε κάποιο σημείο τη φωτιά κι έπιανε δουλειά.  

Ερχόταν κι ο γέρο γύφτος με τα μαύρα δίμιτα και το άσπρο σκουφί. Φορεμένος βαριά. Φώναζε κι αυτός: «Πικινάδες, σακοράφες καλές, ελάτε και πάρτε!».

Ολόκληρο ξεφωνητό, χαμός θα γινόταν, αν κατέβαιναν όλοι οι πλανόδιοι πραματευτές την ίδια μέρα και την ίδια στιγμή έβαζαν τις φωνές.

Θα ξεκούφαιναν το χωριό …

08/01/2017

Σχετικά άρθρα: