ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΣΩΦΡΑΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΣΩΦΡΑΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ

(Η Ελλάδα πού είναι;!)

Στα πλαίσια της Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώθηκε και στο Θέατρο των Σωφρατίκων ανάλογη  εκδήλωση. Ιταλοί και  Αλβανοί αρχαιολόγοι  μίλησαν με «ευθύνη» μπροστά σε αρκετούς επισκέπτες, βάσει «χειροπιαστών στοιχείων». Του καθενός η γκλίτσα τραβάει προς το μέρος του, όταν γίνεται λόγος για την ιστορική περίοδο της κατασκευής του θεάτρου. Ο καθένας προσπαθεί να αποδείξει τη ρίζα του.

Οι υποθέσεις, οι εκδοχές είναι πολλές και διάφορες. Βασική, όμως, είναι μία: ότι σκάβοντας στο συγκεκριμένο σημείο, συναντάς ευρήματα ελληνικού πολιτισμού.  Αυτό το πόρισμα προέκυψε και πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο που έγιναν οι πρώτες ανασκαφές.

Η ίδια εκδοχή έφτασε ως τις μέρες μας. Λένε οι ειδικοί ότι το Θέατρο των Σωφρατίκων είναι ένα άλλο Βουθρωτό.

Οι Έλληνες εμπειρογνώμονες με αποδεικτικά στοιχεία, με μελέτες, γιατί δεν παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή;! Η Ελλάδα που είναι, όταν Ιταλοί και Αλβανοί συνεργάζονται σε θέμα, που περισσότερο αφορά την ίδια;!

Παρόμοια ερωτήματα, πριν από μερικά χρόνια, απηύθυνε δημοσιογράφος σε έντυπο του χώρου μας στον πρώην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, κύριο Ιωάννη Πεδιώτη, όταν Ιταλοί ανέλαβαν τις ανασκαφές στο Φοινίκι. Η απάντησή του ήταν:

–  Όσο βαθιά κι αν σκάβουν οι Ιταλοί, θα βρίσκουν ελληνικό πολιτισμό.

Ερωτάμε: – Ο νυν πρόξενος τι κάνει; Πως παρακολουθεί τις σημερινές εξελίξεις;   Ποια είναι η ενημέρωσή του πάνω στο θέμα αυτό και πώς ενεργά, ώστε η Ελλάδα, που πρέπει να ελέγχει το παιχνίδι, να μη μείνει εκτός παιχνιδιού;

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας ένα κονδύλιο. Ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακαίνιση του Θεάτρου, προέκυψε ένα σημαντικό γεγονός: Ανακαλύφτηκαν ίχνη της παλιάς πόλης στον περίγυρο του Θεάτρου. Έτσι οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά. Μετά από την αποπεράτωση ειδικής μελέτης οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν εντατικά. Το καλό θα είναι να ασκηθεί αυστηρός έλεγχος. Ώστε με τα λεφτά να γίνει δουλειά κι όχι σπατάλη.

Η Δρόπολη σύντομα προβλέπεται να έχει στη διάθεσή της γι’ αξιοποίηση έναν τεράστιο τουριστικό χώρο, που θα βοηθήσει, αναμφισβήτητα, μαζί και με τα άλλα πολιτιστικά μνημεία, στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής κι  όχι μόνο.

23/10/2003

Σχετικά άρθρα: