Το κίνημα Vetevendosje νικητής των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο

Το κίνημα Vetevendosje νικητής των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν ειρηνικά και δημοκρατικά στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το Κίνημα Vetevendosje κέρδισε στις εκλογές με μικρή διαφορά από τη Δημοκρατική Λέγκα (Democratic League).

Μετά την καταμέτρηση του 90 τοις εκατό των ψήφων, το κίνημα Vetevendosje έλαβε περίπου 26 τοις εκατό των ψήφων, το LDK 25 τοις εκατό, το PDK 21 τοις εκατό, το AAK-PSD 11,6 τοις εκατό. Η Σερβική Λίστα κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στους δήμους που κατοικούν Σέρβοι.

Ο ηγέτης του Vetevendosje και υποψήφιος του κόμματός του για πρωθυπουργός, Albin Kurti, δήλωσε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει τις προσπάθειες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Kurti χαρακτήρισε τη νίκη του κινήματος Vetevendosje ιστορική.

«Το κίνημα Vetevendosje είναι ο νικητής αυτών των εκλογών. Σώσαμε τη Δημοκρατία από την κρατική αιχμαλωσία. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια παρέμβαση στην πολιτική μας σκηνή για να τελειώσει αυτό το δράμα, σώζοντας έτσι το κράτος από τους πολιτικούς», δήλωσε ο Kurti.

Ο Kurti δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία. «Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε το νέο νομοθετικό σώμα να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Οι συνομιλίες για νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα εφαρμόσουμε όλες τις υποσχέσεις που κάναμε», δήλωσε ο Kurti.

Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Λέγκα, το κόμμα που θα έχει το δεύτερο μεγάλο αριθμό βουλευτών στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

Η Vjosa Osmani, υποψήφια πρωθυπουργός με τη Δημοκρατική Λέγκα (LDK), δεν εμφανίστηκε έτοιμη να δεχτεί την ήττα στις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι θα περιμένουν να μετρηθούν όλες οι ψήφοι από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC), υπενθυμίζοντας ότι η διαφορά των ψήφων είναι μικρή, με το Vetevendosje να προηγείται με μόνο τέσσερις χιλιάδες ψήφους. Η ίδια ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της LDK για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και για το ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανέτρεψαν από την εξουσία τα πρώην κυβερνώντα κόμματα. Είπε ότι μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών το LDK είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για πιθανό συνασπισμό με το Vetevendosje.

«Δεν κερδίσαμε. Οι πολίτες έχουν δώσει την ετυμηγορία τους και το αποδεχόμαστε. Το PDK θα περάσει στην αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος και το κράτος», δήλωσε ο ηγέτης του PDK Kadri Veseli.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 7 Οκτωβρίου. Η προσέλευση ήταν 44%, σημειώνοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Περίπου 1,9 εκατομμύρια άτομα είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτή ήταν η τέταρτη κοινοβουλευτική ψηφοφορία του Κοσσυφοπεδίου – από την οποία αναδείχτηκαν 120 βουλευτές – από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τα θέματα της διαφθοράς, της υψηλής ανεργίας και μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη.

ibna

Σχετικά άρθρα: