Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την Εκκλησία των Σκοπίων – Απέκλεισε τον όρο «μακεδονική»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την Εκκλησία των Σκοπίων – Απέκλεισε τον όρο «μακεδονική»

Βάλια Νικολάου

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις σε εκκλησιαστικό επίπεδο με την αναγνώριση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, υπό τον Στέφανο, με το όνομα «Αχρίδος», αποκλείοντας, ωστόσο, τον όρο «Μακεδονική» ή άλλο παράγωγό του, η οποία εδώ και 55 χρόνια (από το σχίσμα του 1967) δεν αναγνωριζόταν από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα, μια και, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικά πρόσωπα, σχετίζεται με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και το ρόλο που προσπαθεί να αναλάβει ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, στον παγκόσμιο χάρτη της Ορθοδοξίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Φανάρι έλαβε αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση μετά και τις κινήσεις του Πατριαρχείου Σερβίας, που τελούσαν με την υποστήριξη του ρωσικού Πατριαρχείου, με τις οποίες φέρεται να μελετούσε την αναγνώριση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχριδών», παρακάμπτοντας έτσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη που είχε απευθύνει πρόταση για διάλογο. Ουσιαστικά το Φανάρι εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή αφοπλίζει τη Ρωσική Εκκλησία, που στόχο είχε και έχει να παρέμβει στα Βαλκάνια μέσω Σερβίας, που είναι και ο παραδοσιακός «δορυφόρος» της.

Σύμφωνα με όλα όσα έγιναν γνωστά, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, αφού συζήτησε διεξοδικά το εκκλησιαστικό θέμα των Σκοπίων, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να επιλύσει ένα ζήτημα δεκαετιών. Στο πλαίσιο αυτό, αποδέχεται την «ευχαριστιακή κοινωνία» με την Ιεραρχία και τους ιερείς των σχισματικών. Παρ’ όλα αυτά, το Φανάρι ξεκαθαρίζει ότι αναγνωρίζει και αποδέχεται το όνομα «Αχρίδος», αποκλείοντας έτσι τον όρο «Μακεδονική», και πως η Εκκλησία δεν θα έχει αρμοδιότητες εκτός των ορίων των Σκοπίων.

eleftherostypos.gr

Γιώργος Μύτιλης