Το BBC στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τους δρόμους των ναρκωτικών

Το BBC στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τους δρόμους των ναρκωτικών

Ένα εκτενές αφιέρωμα «στη μεγάλη διαδρομή κάνναβης της Ευρώπης που δεν πρόκειται να κλείσει» φιλοξενεί το BBC το οποίο βρέθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, συνομίλησε με Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ιωαννίνων αλλά και με χασισοκαλλιεργητές στην Αλβανία.

«Το χωριό Χαραυγή είναι στα σύνορα όμως δεν υπάρχει συρματόπλεγμα ή άλλο εμπόδιο που σηματοδοτεί στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται.

Ο Λάμπρος Τσουμάνης, αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων που έχει θητεύσει στη Δίωξη Ναρκωτικών αναφέρει ότι οι Αλβανοί συχνά μεταφέρουν με τα πόδια ποσότητες τις κάνναβης. Κρύβουν τα ναρκωτικά σε προκαθορισμένα σημεία και από κει τα παραλαμβάνει μέλη κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στο αφιέρωμα ένας μεγαλοκαλλιεργητής κάνναβης από την περιοχή της Αυλώνας μιλά για τον τρόπο διακίνησης, ο οποίος δεν απέχει πολύ από αυτό που γνωρίζουμε χρόνια: Μεταφορά με τα πόδια ή μουλάρια σε προκαθορισμένα σημεία κοντά στα σύνορα και παραλαβή από κυκλώματα στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέσα από το αφιέρωμα του BBC αναλύονται πτυχές της πολιτικής Ράμα, μιας πολιτικής που παρά τις υποσχέσεις προς τους Ευρωπαίους δεν κατάφερε να περιορίσει την καλλιέργεια κάνναβης.

Η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ναρκωτικά χαρακτήρισε την Αλβανία ως «βάση για διακρατικά δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εμπορία ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής», τονίζεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα.

Πηγή: epiruspost.g

Σχετικά άρθρα: