Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη

Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών «Amaq» και αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από τη φωτογραφία ενός γενειοφόρου άνδρα, ονόματι «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», ο οποίος επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Βιέννης είχε ανακοινώσει 14 συλλήψεις στην προσπάθειά της να εξαρθρώσει το δίκτυο του 20χρονου δράστη

Μέσα σε 9 λεπτά

Οσον αφορά στις συνθήκες εξουδετέρωσής του, ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι αυτή επετεύχθη μέσα σε εννέα λεπτά.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 τοπική ώρα και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που έσπευσαν επί τόπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη στις 8:09.

Είχε φυλακισθεί ξανά

Ο 20χρονος δράστης είχε φυλακισθεί και στο παρελθόν, όταν αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στο ISIS. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019, αλλά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.
 
Μάλιστα, ο βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση είχε καταφέρει να εξαπατήσει το πρόγραμμα «αποριζοσπατικοποίησης» δίνοντας την την εντύπωση ότι δεν έχει ενταχθεί σε ακραίες ομάδες, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Δεν προκύπτει δεύτερος δράστης

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: