Υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου από Φινλανδία και Σλοβενία στο ευρωατλαντικό ταξίδι του

Υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου από Φινλανδία και Σλοβενία στο ευρωατλαντικό ταξίδι του

Φινλανδία και Σλοβενία ελπίζουν στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο

Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Τάιτι Τουπουράινεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ΕΕ θα ολοκληρώσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρίστινα τη Δευτέρα, συναισθήματα που απηχούν και στη Σλοβενία.

Η Τουπουράινεν δήλωσε ότι η Φινλανδία υποστηρίζει την ευρωατλαντική διαδικασία του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

«Υποστηρίζουμε την απελευθέρωση της βίζας. Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που δεν έχει απελευθέρωση της βίζας και είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά. Υποστηρίξαμε τις διαπραγματεύσεις που μιλούν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου στο θέμα αυτό. Μπορώ λοιπόν να πω ότι είμαι αισιόδοξη ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες, ίσως το φθινόπωρο, θα δούμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε.

Η Τουπουράινεν, μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Τόμας Μπέρν, επισκέπτονται την Πρίστινα και μίλησαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπέσνικ Μπισλίμι.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τσεχικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Κατά την επίσκεψή της στη Σλοβενία, επανέλαβε ότι η χώρα της έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη θέσπιση περαιτέρω απαιτήσεων.

Είπε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε εποικοδομητικό διάλογο με τη Σερβία και ότι σύντομα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ ενθάρρυνε τη συνέχιση του διαλόγου και εξέφρασε την υποστήριξή του στο ευρωατλαντικό ταξίδι του Κοσσυφοπεδίου.

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: