ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ«ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ«ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ»

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, 

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» κλείνει 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην Αλβανία. Γεννήθηκε στις δύσκολες συνθήκες  μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. Δίνοντας στον Ελληνισμό του γειτονικού κράτους νόμιμη πολιτική έκφραση, ύστερα από δεκαετίες καταπίεσης και απομόνωσης. Ταυτίστηκε, έτσι, με τον αγώνα των ομογενών μας για ουσιαστική ισοπολιτεία. Για την πλήρη κατοχύρωση των ανθρώπινων και μειονοτικών τους δικαιωμάτων. Για την ίδια τους την αξιοπρέπεια. 

Το έργο των ανθρώπων της δεν υπήρξε ποτέ ανέφελο. Συνάντησαν καχυποψία και θεσμικά εμπόδια και πολλά στελέχη της αντιμετώπισαν διώξεις. Βρέθηκαν ακόμη και στη φυλακή. Όμως, η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στάθηκε ακλόνητη στους στόχους της: ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των ομοεθνών μας. Αλλά και ομόνοια, όπως δηλώνει λιτά και ρητά το όνομά της, με τους συμπολίτες τους. Στην τριαντάχρονη διαδρομή της, αφοσιώθηκε στα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας και στην εξύψωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» υπήρξε, ταυτόχρονα, καθοριστικός παράγοντας εκδημοκρατισμού και της ίδιας της Αλβανίας. Γιατί ως φορέας έκφρασης της μειονότητας, δραστηριοποιήθηκε πάντοτε για το καλό της ευρύτερης πολιτικής κοινότητας. Με σεβασμό στους θεσμούς, πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια και δυναμισμό. Διεκδικώντας ελευθερία και ισονομία στο πρόσωπο των ομογενών, αλλά και στο όνομα όλων των Αλβανών. Μια φωνή λογικής και καταλλαγής σε μια κοινωνία που συχνά δοκιμάστηκε από διχόνοιες. Ένας αναντικατάστατος δίαυλος αλληλοκατανόησης. Και, παράλληλα, ένα σταθερό όχημα ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων. 

Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα ενότητας και συνεννόησης θα συνεχίσει να διατρέχει τη δράση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», καθώς μένουν ακόμη να γίνουν πολλά από την αλβανική πολιτεία ώστε να εμπεδωθεί η πλήρης και απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των ομογενών μας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε ενέργεια των γειτόνων που θα οδηγεί σε περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία. Θα συμπαρίσταται σε κάθε βήμα τους προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αισιοδοξώ ότι όσο βαθαίνει και ξεδιπλώνεται η θετική δυναμική των διμερών μας σχέσεων, τόσο θα προχωρά και η βελτίωση της θέσης της ελληνικής μειονότητας. 

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, 

Στα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου μας που γιορτάζουμε εφέτος, ο ρόλος των Βορειοηπειρωτών υπήρξε καθοριστικός. Και έχουμε μία τρανή ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους δεκάδες επιφανείς συμπατριώτες μας που ξεκίνησαν από εκεί για να προκόψουν σε όλο τον κόσμο. Από τον Ιωάννη Δομπόλη και τον Σίμωνα Σίνα μέχρι τον Απόστολο Αρσάκη και τους εξαδέλφους Ζάππα, οι Βορειοηπειρώτες στάθηκαν πρωτοπόροι υποστηρικτές του νεαρού, τότε, ελληνικού κράτους. Και το βοήθησαν καθοριστικά στα πρώτα του βήματα με δομές, ιδρύματα και δωρεές.

Είναι αλήθεια πως η ελληνική πολιτεία δεν στάθηκε πάντοτε αντάξια των ευεργεσιών τους. Λησμόνησε, κατά καιρούς, τους ομογενείς της Αλβανίας, που επί χρόνια αγωνίζονταν μόνοι τους, σε συνθήκες ανελευθερίας και καταστολής, για επιβίωση και συνέχεια. Χρειάστηκε να καταρρεύσει το τυραννικό καθεστώς για να αποκατασταθούν οι δεσμοί τους με την Ελλάδα. Και να γίνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ» θεμέλιο της αναγέννησης του Ελληνισμού της Αλβανίας. Στη δράση της αυτή θα έχει, σας διαβεβαιώνω, σταθερό αρωγό και συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνησή.

Χρόνια πολλά για τα γενέθλια της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ». Εύχομαι να ακολουθήσουν πολλές ακόμη δεκαετίες πολύπλευρης προσφοράς.

Σχετικά άρθρα: