Χο Τσι Μινχ: O «πατέρας» των Βιετναμέζων και τα κεράσια της Έδεσσας

Χο Τσι Μινχ: O «πατέρας» των Βιετναμέζων και τα κεράσια της Έδεσσας
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στο Ανόϊ  ότι θα στηθεί προτομή του  στην πόλη-  Υπηρετούσε στο γαλλικό στρατό  στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Ο ίδιος είχε κάνει την αποκάλυψη σε Έλληνα δημοσιογράφο

Η προτομή του Χο Τσι Μινχιδρυτή του Βιετνάμ που πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο 1916-1917 στις τάξεις του γαλλικού στρατού, θα στηθεί στην Έδεσσα, όπως ανακοίνωσε από το Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο «πατέρας» του βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ ήταν κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός (1946–1955) και πρόεδρος (1945–1969) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ). Ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας των Βιετμίν από το 1941 και μετά, ιδρύοντας την κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ το 1945 και νικώντας τη Γαλλική Ένωση το 1954, στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έχασε πολιτική ισχύ εντός του Βόρειου Βιετνάμ, αλλά παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του (1969). Η πρώην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, μετά την πτώση της στις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ, μετονομάστηκε προς τιμήν του σε «πόλη Χο Τσι Μινχ».

ho-chi-minh-1

Ο Χο Τσι Μινχ και η Έδεσσα

Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης (1912-1994) βρέθηκε στο Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε -κάτω από απόλυτη μυστικότητα- τον Χο Τσι Μινχ, για μία συνέντευξη του «πατέρα» του βιετναμέζικου έθνους. Την εποχή εκείνη, που ο πόλεμος της προπαγάνδας με τους Αμερικανούς μαινόταν, μόνο ο Χο Τσι Μινχ έδινε συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους για να περνάει τη γραμμή στα αναρίθμητα κινήματα συμπαράστασης υπέρ των Βιετκόνγκ που αναπτύσσονταν ανά τον πλανήτη.

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο Βιετναμέζος ηγέτης ρώτησε τον Γρηγοριάδη για την καταγωγή του. Στο άκουσμα της απάντησης : «Ελλάδα – Έδεσσα» τα μάτια του Χο Τσι Μινχ άστραψαν, σχολιάζοντας με διάθεση νοσταλγίας: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών».

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια στον Έλληνα δημοσιογράφο, ο ίδιος είχε βρεθεί την περίοδο 1916-1917 -κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– στην περιοχή της Έδεσσας, υπηρετώντας στον γαλλικό στρατό, ως μάγειρας και φωτογράφος. Ήταν η εποχή που η πόλη ονομαζόταν Βοδενά και ήταν ξακουστή από τα φημισμένα κεράσια και τρεχούμενα νερά της.

ho-chi-minh-2

Ο κάμπος της Έδεσσας που του θύμιζε την πατρίδα του

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στους δύο άνδρες, με το κλίμα πλέον χαλαρό σαν δύο παλιοί φίλοι που ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια, ο Χο Τσι Μινχ περιέγραψε λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας και την υγρασία της περιοχής που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε πως στο παλιό νοσοκομείο, φυτεύτηκε στην αυλή του από στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζους, το θεραπευτικό δέντρο Κίνκο Μπι Λόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα.

Ο Σόλων Γρηγοριάδης δεν ανέφερε σε κανένα ρεπορτάζ της εποχής, τα όσα του αποκάλυψε ο Βιετναμέζος ηγέτης για τη σχέση του με την Ελλάδα και την πόλη της Έδεσσας. Τα εκμυστηρεύτηκε ωστόσο σε ένα συγγενικό του πρόσωπο, τον Τρύφωνα Σιβένα, που πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου αποκάλυψε τις πληροφορίες σε στελέχη του δήμου Έδεσσας, που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της σχέσης του Χο Τσι Μινχ με την περιοχή.

Κλείσιμο

Το τελευταίο διάστημα Έδεσσα και Βέροια συνεργάζονται για την δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής υπό τον τίτλο «Τα βήματα του Χο Τσι Μινχ», που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Βιετναμέζοι στρατιώτες, που πολέμησαν στις τάξεις του Γαλλικού Στρατού την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Μακεδονία, είναι θαμμένοι στο συμμαχικό νεκροταφείο Ζεϊντέλικ της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως βλέποντας στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Britannica στο λήμμα για τον Ho Chi Minh, στην πορεία της ζωής του δεν αποτυπώνεται πουθενά να έχει επισκεφτεί την Ελλάδα, πόσω μάλλον να έχει πολεμήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο, καθώς σημειώνεται πως την περίοδο 1915-1917 βρισκόταν στο Λονδίνο.

Παναγιώτης Σαββίδης / protothema.gr

Σχετικά άρθρα: