Όλα φορτώνονται στον κόκορα

Όλα φορτώνονται στον κόκορα

ΑΙΧΜΕΣ

(Γράφουμε για την Ιστορία. Για να μάθουν οι επόμενες γενιές πώς χάθηκε μια Μειονότητα)

Για να πράξει ορθά ο κόσμος, να ψηφίσει αντικειμενικά σε εκλογές, πρέπει να του καθίσεις κοντά και συνέχεια. Να τον βοηθάς να συνεργάζεσαι μαζί του, να του συμπαραστέκεσαι στην ανησυχία, να του λύνεις πρόβλημα.

Όταν τον συναντάς μετά από τέσσερα χρόνια και του λες το παλιό παραμύθι, για να βγεις εσύ βουλευτής, τότε σε παρατάει και προσπαθεί να βρει από μόνος του τον τρόπο επιβίωσης.

Κι αφού τον βρίσκει, έστω και λαθεμένο, ξεκινάς και του αναλογίζεις ευθύνες. Ποιανού; Του κόσμου, που παρατάς;!  Τα εθνικά και εθνικιστικά συνθήματα, μπροστά στην επιβίωση δεν πιάνουν πια, έχουν μετατραπεί πλέον σε παραμύθι της Χαλιμάς.

Ναι, οι εκλογές στην Αλβανία είναι πόλεμος, καθόλου δημοκρατική διαδικασία, αλλά εσύ έχεις χάσει τους στρατιώτες σου.

Αλίμονο, να είχε γίνει κιόλας διάλογος σοβαρός μεταξύ στελεχών του χώρου μας – βασιζόμενος σε κόκκινες γραμμές. Όποιος τις παραβιάσει, συμφωνούμε, να υποστεί τη συνέπεια. Γιατί είναι εθνικό το πρόβλημα. Τα λέτε καλά, αλλά όταν έρχεται η στιγμή, πράττετε ανάποδα, γιατί είστε κατεστημένο. Δεν πείθετε και πρέπει να ξεκουμπιστείτε.

Ούτε είχε και θα έχει ποτέ στρατηγική για μας η Αθήνα. Να μην λέμε τα ίδια. Αυτή μας αδικεί, κάθε κυβέρνηση, ρίχνει βάρη στην πλάτη μας, δεν τα αφαιρεί. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για τον εαυτό μας! 30 χρόνια δεν έχουμε αναλάβει ακόμα την απόφαση.

Και τώρα, μετά τις εκλογές, αμέσως η δικαιολογία, να σχολιάσουμε παράλογα την ήττα:  «Δύο βουλευτές ελληνικής καταγωγής είχαμε, ως Μειονότητα, δύο έχουμε και τώρα». Αποφεύγουμε να αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο εκλέχτηκαν και οι δύο βουλευτές «μας», με τα αλβανικά κόμματα, τα οποία και θα εξυπηρετήσουν. Όλα φορτώνονται στον κόκορα.  

2020

     

Σχετικά άρθρα: