Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από σήμερα Πρωτομαγιά, παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Αναλυτικά όλα όσα ισχύουν με την άρση των μέτρων.

Στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό προχώρησε η κυβέρνηση εν όψει καλοκαιριού, με την άρση των μέτρων να τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Πρωτομαγιά και να έχει ισχύ έως και τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναστέλλονται περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή την Πέμπτη (28/4) εισηγήθηκε πέρα από την αναστολή της χρήσης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, την αναστολή Covid pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, καθώς επίσης και τη μείωση των rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τις εισηγήσεις αυτές έκανε δεκτές η Κυβέρνηση.

Έτσι οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται πλέον στη χώρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι Έλληνες πολίτες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα υποχρεούνται σε τεστ πριν την έλευσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

  • Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται.
  • Θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Άγνωστο αν θα καταργηθεί η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τον Μάιο, με την κατάσταση να επαναξιολογείται και να εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

“Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξώφυλλο: Κόσμος με μάσκα σε εξωτερικό χώρο  EUROKINISSI

news247.gr

Σχετικά άρθρα: