Άτυπη συνάντηση ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες

Άτυπη συνάντηση ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο σημαντική εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στο άτυπο δείπνο που παρέθεσαν οι έξι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη (11 Μαΐου).

«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της γεωγραφίας μας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με τις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή μέσω παραπληροφόρησης και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από το δείπνο.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια συμμορφώνονται πλήρως με την απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα, και προτρέπω και άλλους να κάνουν το ίδιο. 

«Οι περισσότεροι το έχουν κάνει και καλώ τους άλλους να το κάνουν», είπε ο Μπορέλ.

Εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

Μεταξύ άλλων, ο Μπορέλ είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παραβίασης της κυριαρχίας, αλλά και της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής ως προς αυτό με τον κ. Ντόντικ απόψε», είπε ο Μπορέλι.

Ο Μπορέλι είπε επίσης ότι σήμερα ο κόσμος βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τον Σεπτέμβριο κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόμασταν με έναν επιτιθέμενο, επιστρέφοντας τον πόλεμο στην Ευρώπη και βλέποντας αυτόν τον καταστροφικό αντίκτυπο της παράλογης αιματοχυσίας. «Οι Ευρωπαίοι δεν θυμόντουσαν τον πόλεμο και τώρα βλέπουμε τον πόλεμο στα σύνορά μας».

Βαλκάνια και Ουκρανία

«Ο τελευταίος πόλεμος στην Ευρώπη ήταν στα Βαλκάνια, τώρα είναι στην Ουκρανία και σήμερα θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τον παγκόσμιο και περιφερειακό αντίκτυπο αυτού του πολέμου του Πούτιν, ενός παράνομου πολέμου εναντίον του ουκρανικού λαού και κατά της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες», τόνισε.

Είπε ότι ήθελε να συζητήσει με «τους στενότερους εταίρους μας, τους έξι ηγέτες των Βαλκανίων, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου».

«Όπως πάντα ανυπομονώ να ακούσω για τις ανησυχίες αυτών των ηγετών, δεδομένης αυτής της κατάστασης και πώς να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στον αγώνα του Πούτιν για τρόφιμα, ενέργεια και σταθερότητα στην κοινή μας ήπειρο», είπε.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Ντόνικα Γκερβάλα, δήλωσε ότι από το άτυπο δείπνο αναμένει να έχει μια συζήτηση για την προοπτική και την ταχεία ενσωμάτωση της περιοχής των Βαλκανίων.

«Σήμερα το βράδυ αναμένουμε να έχουμε μια θετική συζήτηση για τις προοπτικές για μια ταχύτερη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Γκερβάλα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η αντιμετώπιση εκστρατειών παραπληροφόρησης και ο κίνδυνος που μπορεί να θέσει στην περιοχή η προσπάθεια της Ρωσίας να πραγματοποιήσει αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Όλες οι χώρες της περιοχής, με εξαίρεση τη Σερβία, έχουν προσχωρήσει στις θέσεις της ΕΕ σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν επίσης υποστηρίξει κυρώσεις εναντίον αυτής της χώρας.

 Η προσαρμογή των χωρών της περιοχής στις θέσεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας είναι σχεδόν 100%, εκτός από την περίπτωση της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι αναμένει από τη Σερβία να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξει τη σαφή δέσμευσή της στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Στο εξώφυλλο: Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετείχαν στη χθεσινή άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες:

Ο αρχηγός της Βοσνιακής Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας  Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας  Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα. 

Shqiptarja

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: