Έκανε κορίτσια ο Ζώης Πούλης και τα «μοίραζε»

Έκανε κορίτσια ο Ζώης Πούλης και τα «μοίραζε»

Μου είπαν ότι την είχε φθείρει πολύ ο χρόνος αυτή την παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία, που αναμφισβήτητα εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη εποχή.

Κουβαλάει ολόκληρη ιστορία.

Πήραν ένα – ένα τα κομματάκια και τα «συναρμολόγησαν». Τα ένωσαν προσεκτικά κι έκαναν τη φωτογραφία, ακριβώς έτσι, όπως την είδα κρεμασμένη σε δωμάτιο της οικίας του Πούλη στην «Σπανθιά».

Το φωτογράφο, που την τράβηξε, δεν τον θυμούνται. (Ούτε πρόσωπο, ούτε όνομα). Το γεγονός ότι στήθηκαν κάτω από τη συκαμιά του σπιτιού και πόζαραν, το έχουν καλά αποτυπωμένο στο νου τους.

Όπως συνήθως πράττουμε, σας αραδιάζω – απ’ τ’ αριστερά προς τα δεξιά – τα ονόματα των εικονιζόμενων – οι περισσότεροι είναι Πουλάτες:

Η Βικτωρία, η Βασιλική, η μανα – Αλεξάνδρα, στη μέση, στην αγκαλιά της η Αφροδίτη, μικρούλα ενός έτους. Η Βασιλική πλάι και η Ανδρομάχη πίσω της.

Η Βάσω και η Μάχη είναι γεννημένες στην Κέρκυρα. Η Βάσω και η Τούλα έχουν φόρεμα πουσερό, ραμμένο με μεράκι από τη μητέρα τους.

«Έκανε κορίτσια ο Ζώης Πούλης τότε, λένε, και τα μοίραζε».

Έδωσε στου Τσέκα, στου Ράιδου, στου Κολλά, σου Λέζου, στου Δεύτου. Ξεκίνησε το «μοίρασμα» από τη Δερβιτσάνη κι έφτασε στην απόμακρη Λεσινίτσα, στην αλαργινή Πολύτσανη του Πωγωνίου. Στην άκρη του κόσμου.

Στην φωτογραφίας πρώτος (στα δεξιά), ο κουκουλωμένος μικρούλης, είναι ο Μιχάλης Μάλλιος. Πίσω του όρθια, η Βίτα η αδελφή του. Οι νιόπαντροι είναι ο Κώστας Πούλης και η Μάρθα Κουβαράτη.

Νομίζω σας έκανα λιανά όλη την υπόθεση.

Σχετικά άρθρα: