«Έχουμε λάθος καθρέφτη στο σπίτι μας»

«Έχουμε λάθος καθρέφτη στο σπίτι μας»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτή τη φράση, που την επιλέξαμε για τίτλο κειμένου, τη διατύπωσε με ευχέρεια λόγου, με άνεση ο Φίλιππος Γιάν­νης, ο Βορειοηπειρώτης που διαμένει και εργάζεται πολλά χρόνια τώρα στη Λάρισα.

Τη σημειώσαμε στο νου μας. Αργότερα και στο σημειωμα­τάριό μας.

(Μας διδάσκει η κάθε κουβέντα, που αγγίζει την δική μας ζωντανή πραγματικότητα).

Θέλησε, με την έκφραση αυτή ο άνθρωπος να περάσει το μήνυμα ότι πολλοί δικοί μας – για να μην πούμε οι περισσότεροι – δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό μας. Πράγματι έχουμε λάθος καθρέφτη στο σπίτι μας, που μας μεγαλώνει το μπόι. Μας βγάζει το ανάστημα κατά πολύ, εκτός πραγματικότητας.

Συνεχίζει να διατυπώνει με ίδια φιλοσοφία σκέψης ο Φίλιππος: «Ορισμένοι Βορειοηπειρώτες, αν ήξεραν καλά το μπόι τους, δεν θα ασχολούνταν ποτέ με τα κοινά. Θα κοιτούσαν τη δουλειά τους. Θα πάλευαν σε άλλα μέτωπα, για να εξασφαλίσουν τίμια το ψωμί της οικογένειάς τους. Βοηθούν με αυτή την ενασχόληση μόνο τον εαυτό τους. Το σύνολο, όμως, το καταστρέφουν».

Συνεχίζει τη σωστή διατύπωση ο Φίλιππος. «Όσοι δικοί μας ασχολήθηκαν με την πολιτική, κάποτε πεινούσαν. Τους βρωμούσαν τα χνότα, η ανάσα. Όμως σιγά – σιγά πήραν προς τα πάνω, λάδωσαν καλά το έντερο. Έκλεισαν τα νευρά τους από περίσσιο λίπος. Με την πολιτική πλούτισαν. Τώρα δεν παραδίνουν με τίποτε τη σκυτάλη σε άλλους, κυρίως σε νέους».

Τον εαυτό τους τον αποκαλούν πρώτο και καλύτερο. Ηγέτη. Τον θεωρούν προσωπικότητα. Βγαίνουν στην κορυφή, διοργανώνουν δήθεν πορείες διαμαρτυρίας. 30 χρόνια «αγώνας» μηδέν το αποτέλεσμα.    

Γιώργος Μύτιλης