Αλβανία: Άμεση απάντηση Έντι Ράμα σε προέδρους Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου

Αλβανία: Άμεση απάντηση Έντι Ράμα σε προέδρους Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι «τα ανοιχτά Βαλκάνια δεν θα σταματήσουν», έτσι αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, που τάχθηκαν κατά αυτής της πρωτοβουλίας, ο Ράμα έγραψε στο Twitter ότι όποιος είναι κατά των «Ανοιχτών Βαλκανίων» είναι  η άποψή του, αλλά αυτή η πρωτοβουλία προωθεί την ειρήνη και επιταχύνει τη διαδικασία του Βερολίνου.

«Όλοι όσοι είναι κατά των Ανοιχτών Βαλκανίων έχουν δικαίωμα να μην βλέπουν, να μην ακούν και να μην κατανοούν ότι αυτή η πρωτοβουλία προάγει την ειρήνη, τη συνεργασία, την ένταξη και επιταχύνει τη Διαδικασία του Βερολίνου! «Τα Ανοιχτά Βαλκάνια δεν θα σταματήσουν γιατί το μέλλον δεν μπορεί να σταματήσει», έγραψε ο Ράμα.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η Διαδικασία του Βερολίνου είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας στην οποία πρέπει να επικεντρωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια και όχι στα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», η Οσμάνι είπε ότι από την τελευταία συνάντηση της G7 τονίστηκε ότι η περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζεται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπου το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση και στοχεύει να προσφέρει στις χώρες της περιοχής προς την ΕΕ.

«Σε αντίθεση με το «Ανοιχτά Βαλκάνια» που έχει αποδείξει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ότι αφήνει άνοιγμα στην περιοχή μας για μεγαλύτερη επιρροή της Ρωσίας και αυτό πρέπει να σταματήσουμε πάση θυσία… Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία αντί να επιταχύνει την πρόοδο «Θα έβαζε  τις χώρες μας προς την ΕΕ στην αίθουσα αναμονής και θα παρατείνει τη διαδικασία ένταξης», είπε η Οσμάνι.

Σύμφωνα με την Οσμάνι, ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Σερβία δεν μπορούν να μιλήσουν για συνεργασία και ευρωπαϊκές αρχές όταν προσπαθούν να επιβάλουν τυχόν εμπόδια στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, ο Τζουκάνοβιτς είπε ότι δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια».
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δυνατότητα περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας… Αυτός ο προσανατολισμός αρχών δεν σημαίνει ότι έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Αλλά πιστεύουμε ότι σε αυτό το θέμα έχουμε μια καλή πρωτοβουλία της Διαδικασίας του Βερολίνου… Αυτή η πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» ήρθαν σε μια περίοδο ύφεσης στην περιοχή, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τελείωσε τη θητεία της και όταν θεωρήθηκε ότι  αμφισβητείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

balkanweb.com

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: