Αλβανία: Αμερικανική εταιρεία δημιουργεί πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στον Αυλώνα

Αλβανία: Αμερικανική εταιρεία δημιουργεί πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στον Αυλώνα

Η αμερικανική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου, «Excelerate Energy Inc.», θα εγκαταστήσει πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία, ελπίζοντας ότι αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει την πρόσβαση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Excelerate θα αποστέλλει πλοία με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που παράγουν ενέργεια, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, συνεργάζεται με την Exxon Mobile για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία.

Σε συνεργασία με την αλβανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Albgaz και την ιταλική Snam SpA, πιστεύεται ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Αυλώνα θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες.

7

«Είναι ένα πολύ καλό έργο για την Αλβανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Excelerate Στίβεν Κόμπος για τα πλοία που θα παράγουν ενέργεια.

«Φυσικά ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία να διανεμηθεί και να πωληθεί αέριο LNG σε όλη την Ευρώπη».

Η Ευρώπη επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους πόρους φυσικού αερίου της για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραδώσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του έτους, χρειάζονται καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες υποδομές.

Η Excelerate ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο πετρελαίου  Τζορτζ Κάιζερ, μάλιστα χθες συγκέντρωσε 384 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά. Μέρος των χρημάτων αυτών σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει στην Αλβανία.

Gazeta Shqiptare

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: