Αλβανία: Η Τουρκία ανοίγει προξενείο στον Αυλώνα και το Δημοκρατικό Κόμμα υιοθετεί… την «τσαμουριά»

Αλβανία: Η Τουρκία ανοίγει προξενείο στον Αυλώνα και το Δημοκρατικό Κόμμα υιοθετεί… την «τσαμουριά»

Για πρώτη φορά στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, υπέγραψε συμφωνία με την οποία υιοθετεί το «ζήτημα των τσάμηδων» και «της τσαμουριάς» ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε το άνοιγμα νέου προξενείου στον Αυλώνα.

Ούτε ο Ράμα ούτε ο Μπερίσα…

Ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ούτε ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα υπέγραψαν ποτέ συμφωνία για το «ζήτημα των τσάμηδων», λέει ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε αυτό τώρα με το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Λουλζίμ Μπασά.

Ο Ιντρίζι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της Vizion Plus, είπε ότι το ζήτημα της «τσαμουριάς» δεν υπήρχε σε καμία συμμετοχή του κόμματός του στα δύο κυρίαρχα κόμματα της Αλβανίας, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, τώρα που θα συνεργασθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr.

albania-tsamides
Ο Ιντρίζι στη διάρκεια της συνέντευξής του στη Vizion Plus (φωτογραφία 27.al)

«Συνειδητοποιήσαμε ότι οι συνασπισμοί είναι απαραίτητοι και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ολα ξεκινούν και τελειώνουν με το ζήτημα των τσάμηδων. Με μία διαφορά. Με μια επίσημη αλλαγή, όχι μικρή για εμένα. Αυτό είναι το μόνο έγγραφο το οποίο έχει υπογραφεί εδώ και 10 χρόνια που είμαι πρόεδρος του PDIU και έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο ενός πολιτικού κόμματος με το PDIU. Ακόμη και ο κ. Μπερίσα, που επί δύο χρόνια υποστηρίξαμε δεν είχε υπογράψει συμφωνία με το PDIU. Ούτε και ο κ. Ράμα υπέγραψε…», είπε ο Ιντρίζι.

Οι «αξιώσεις» της Ελλάδας

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα άλλα κόμματα αγαπούσαν το PDIU και τις ψήφους του, αλλά το αγάπησαν χωρίς το ζήτημα των «τσάμηδων».

«Ολοι αγαπούσαν το PDIU. Ηθελαν τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ενότητας, αλλά δεν τους άρεσε το ζήτημα των τσάμηδων, έτσι πάντα μας ήθελαν χωρίς την “τσαμουριά”. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, γιατί όχι μόνο είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει όλη τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, το επιχείρημα, αλλά θα ήταν επίσης ένα ζήτημα, που θα ήταν καλό για την αλβανική πολιτική, για κάθε άντρα που κάθεται ειδικά στα θεσμικά όργανα του αλβανικού κράτους, γιατί για να είμαι ειλικρινής, θα αποτελούσε ζώνη ασφαλείας για όλες τις αξιώσεις της Ελλάδας, οι οποίες δεν τελειώνουν, ούτε με το νεκροταφείο, ούτε με τα 12 μίλια, ούτε με τον νόμο για τις μειονότητες, ούτε με την επικείμενη απογραφή και μπορεί να συνεχίσουν επ’ αόριστον», δήλωσε ο Ιντρίζι.

Νέο τουρκικό προξενείο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr, συνάντηση στα Τίρανα πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της βουλής της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, με τον αλβανό ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι. Μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Σεντόπ αναφέρθηκε στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τονίζοντας πως ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών ανέρχεται σε περίπου 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια και υπάρχουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της Τουρκίας στην Αλβανία.

Συμπλήρωσε, δε, πως ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε λίγα χρόνια εκτιμάται να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στο άνοιγμα νέου γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην πόλη του Αυλώνα.

Ο Σεντόπ ανέφερε πως έχει δρομολογηθεί η λειτουργία του και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες για ν’ ανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο προξενείο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην αλβανική ριβιέρα.

Αξιόπιστος εταίρος

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αλβανίας, Γκραμόζ Ρούτσι, τόνισε πως η Τουρκία είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ και της Αλβανίας και πως οι δύο χώρες εργάζονται εντατικά για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ρούτσι πρόσθεσε ότι η ένταξη στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένας μη αναστρέψιμος και μόνιμος προορισμός και για τις δύο χώρες.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα επισκέφθηκε την Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι υπέγραψαν κοινή πολιτική δήλωση για τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Επίθεση στον Γκιουλέν

Οπως κάθε φορά που τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται την Αλβανία, έτσι και τώρα ο Σεντόπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Φετουλάχ Γκιουλέν και την πολύπλευρη παρουσία του δικτύου του στη χώρα.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Fetullah έχει κάποια παρουσία και στην Αλβανία, όπως και σε αρκετές βαλκανικές χώρες. Η τρομοκρατική ομάδα επιτυγχάνει τους καλυμμένους στόχους της παγκοσμίως με το πρόσχημα των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και υγείας, ενώσεων και μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Μουσταφά Σεντόπ, προειδοποιώντας για την, κατ’ αυτόν, απειλή του FETO σε χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Και όπως τόνισε, ο ίδιος ορκίστηκε πως δεν θα επιτρέψει στον FETO να δηλητηριάσει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα: