Αλβανία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Von der Leyen στα Τίρανα

Αλβανία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Von der Leyen στα Τίρανα

Ολοκλήρωσε την επίσκεψη της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στην Αλβανία.

Η Πρόεδρος της ΕΕ και η επίσημη αντιπροσωπεία έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό Edi Rama στο Μέγαρο των Ταξιαρχιών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, δήλωσε στην κοινή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ανακατασκευασμένο σχολείο στο Qerek της Kruja, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen ότι η βοήθεια που παρείχε η ΕΕ, την ώρα που η Αλβανία επλήγη από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, ήταν μεγάλη.

Είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό δείχνει το ενδιαφέρον που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία, ενώ πρόσθεσε ότι το σχολείο που ανακατασκευάστηκε είναι ένα από τα 16 σχολεία που θα κατασκευαστούν χάρη στα κεφάλαια που έδωσε η ΕΕ.

«Σήμερα υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά την Πρόεδρο της Ε.Ε., Ursula von der Leyen σε μια σημαντική στιγμή για την πρόοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε., αλλά και για τις κοινές προκλήσεις της ανθρωπότητας και των ίδιων των κοινοτήτων εντός της Ευρώπης, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας , η μάχη με την κλιματική αλλαγή που μας έχει φέρει ανεπιθύμητα νέα στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, κάτι που είδαμε με τις απειλητικές πυρκαγιές που έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης».

«Πιστεύω ότι σήμερα βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι η ανοικοδόμηση φέρνει μια νέα ποιότητα στη ζωή τους και στη ζωή των παιδιών τους, σε μια διαδικασία που συνεχίζεται και όπου βήμα προς βήμα κλείνουν όλες οι πληγές αυτής της αξέχαστης τραγωδίας.»

«Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την επίσκεψη πρωτοκόλλου μιας από τις υψηλότερες αρχές της Ευρώπης, αλλά είναι επίσης η επίσκεψη μιας γυναίκας που δεσμεύεται προσωπικά με όλη της την καρδιά και την ενέργειά της να θέσει όλη την ικανότητα της κάλυψης του έργου για την υποστήριξη αυτών των οικογενειών, αυτών των παιδιών, αυτών που βγήκαν πολύ επηρεασμένοι από το σεισμό.»

«Για το λόγο αυτό, εκφράζω αδελφικές και ειλικρινείς ευχαριστίες για όλα όσα έχει κάνει από τότε που έλαβε την είδηση του σεισμού. Αυτό είναι ένα από τα 16 σχολεία που χτίστηκαν χάρη στα κονδύλια του συνεδρίου και ειδικά από το ταμείο δωρεών της ΕΚ, αυτό είναι στην πραγματικότητα το ένα τέταρτο των σχολείων που θα χτιστούν και βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής.»

«Έτσι, βρισκόμαστε εδώ σε μια χώρα που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της αλληλεγγύης, του πνεύματος συνεργασίας, της φιλίας και της αλήθειας αυτής της σχέσης με την ΕΕ.

«Μιλήσαμε επίσης για την ενσωμάτωση, μιλήσαμε για την παράλογη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αλβανία αυτή τη στιγμή ως αποτέλεσμα του βέτο της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία, ως μια κατάσταση ομηρίας, όπου οι χώρες έχουν εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά τους. Η von der Leyen είναι ακλόνητος υποστηρικτής της διαδικασίας και είναι ένας από εκείνους που είναι πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ”, δήλωσε ο Rama.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen δήλωσε ότι στόχος της είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την ΕΕ και την Αλβανία εντός του τρέχοντος έτους.

«Εργαστήκαμε σκληρά για την έναρξη αυτής της πρώτης κυβερνητικής διάσκεψης και επαναλαμβάνω ότι έχετε κάνει τα μαθήματά σας. Θα κάνουμε τα πάντα για να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ελπίζω να ξεκινήσουμε με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη πριν από το τέλος του 2021. Αυτός είναι ο στόχος μου», δήλωσε η ίδια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό Edi Rama, δήλωσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

«Έχουμε βάλει στο τραπέζι 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Εσείς είστε αυτοί που κάνετε προτάσεις έργων, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και να φέρουμε περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις. Έχουμε ήδη επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι θα επενδύσουμε άλλα 600. ‘Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να συνδέσουμε την περιοχή. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, συνεργαζόμαστε ως εταίροι εντοπίζοντας τα καλύτερα έργα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, εννοώ ότι για την Αλβανία θα εργαστούμε για την αποκατάσταση των Τιράνων-Durres-Ποντγκόριτσα και της Fierza. Αυτά τα δύο είναι έργα, εσείς τα έχετε προτείνει», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, δήλωσε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ δεν εξαρτάται πλέον από αυτούς.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης είναι όμηρος μιας τρίτης χώρας, η οποία είναι θυμωμένη με μια χώρα που περιμένει να ενταχθεί, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Rama υπογράμμισε ότι το καθήκον της Αλβανίας τώρα είναι να περιμένει ήρεμα και να προχωρήσει με καλές πράξεις.

«Η πρόεδρος είπε προηγουμένως και επανέλαβε ότι έχει στόχο να πραγματοποιηθεί επιτέλους πριν από το τέλος του έτους η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, όπου η Αλβανία θα ξεκινήσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη. Όσον αφορά εμένα, το έχω πει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω, δεν ποντάρω σε καμία ημερομηνία, σε καμία προθεσμία. Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι ευλογία για τα παιδιά μας που μεγαλώνουν στο κέντρο αυτής της ηπείρου και ένα τείχος μας χωρίζει από τον καλύτερο χώρο που είναι η ΕΕ. Αυτό είναι το πεπρωμένο μας, η ευλογία μας και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη γνώση της ΕΕ, την εμπειρία της, την υποστήριξη της ΕΕ, μέσα από τη διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η Αλβανία έχει κάνει το καθήκον της σε σχέση με την ΕΕ, σε σχέση με τον εαυτό της και το μέλλον, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και δεν πρέπει να χάσουμε την υπομονή και την ελπίδα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Rama.

ibna

Σχετικά άρθρα: