Αλβανία: Την «ανηφόρα» τραβάνε ακόμα οι τιμές

Αλβανία: Την «ανηφόρα» τραβάνε ακόμα οι τιμές

Τα προβλήματα αύξησης των τιμών στην Αλβανία θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας Τζενκ Σέτσκο σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Παρουσιάζοντας τη μεταβατική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της περιοχής, είπε ότι η Αλβανία θα αντιμετωπίσει πρόσθετο κόστος που θα επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

«Η επίθεση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία οδήγησαν σε μαζική αύξηση των τιμών των τροφίμων, του πετρελαίου, των προϊόντων και της ενέργειας. Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, αλλά οι πληροφορίες που παρέχονται δείχνουν ότι οι τιμές αυτές θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε.

Η έκθεση για τη μετάβαση σημειώνει ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, από το σοκ του σεισμού του 2019 που ακολούθησε την πανδημία COVID-19. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά σχεδόν 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης.

Οι προτεραιότητες για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν ισχυρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους, αν και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης στοχευμένη στήριξη για όσους έχουν μείνει πίσω εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους δημοσιονομικούς κινδύνους από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στη μείωση της διαφθοράς.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους. Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 80,1% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από την πτώση του κομμουνισμού. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ πιο κοντά στο 90%, καθώς η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ποινές στα διεθνή δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, η ακραία φτώχεια στην Αλβανία θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια λόγω της αυξημένης ανταγωνιστικότητας από το εισαγωγικό εμπόριο και της έλλειψης τοπικών επενδύσεων, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η αύξηση του εξωτερικού εμπορίου μειώνει άμεσα τα τοπικά έσοδα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, οδηγεί σε λιγότερη χρήση γης και επακόλουθη απώλεια της αξίας της γης. Ως εκ τούτου, όσοι ζουν σε απόλυτη φτώχεια θα αυξηθούν σε σχεδόν 8% το 2050 από μόλις 0,7% το 2011.

Η Αλβανία, όπου ζουν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, όπου λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας των 5 δολαρίων την ημέρα.

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: