Δρόπολη: Το Σπήλαιο της Σκοτεινής πότε θα αξιοποιηθεί ως τουριστικός προορισμός;

Δρόπολη: Το Σπήλαιο της Σκοτεινής πότε θα αξιοποιηθεί ως τουριστικός προορισμός;

ΑΙΧΜΕΣ

Σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας, εργαζόμενοι της Επιχείρησης Υδάτων της επαρχίας Αργυροκάστρου, έριξαν στην υπόγεια λίμνη της Σκοτεινής μια βαρκούλα, εγκατέστησαν πάνω της μια υποβρύχια αντλία και βγάλανε στην επιφάνεια της γης άφθονο νερό, για να πότιζαν εκείνη την εποχή τα φυτά τρεις ταξιαρχίες λαχανικών: Δερβιτσιάνης, Καλογοραντζής και Δούβιανης.

Γι’ αυτό το γεγονός, τότε σε τοπική εφημερίδα, γράψαμε κείμενο με τίτλο: «Η Σκοτεινή μετατράπηκε σε φωτεινή».

Εδώ δεν θα κάνουμε λόγο για τα νερά του Σπηλαίου της Σκοτεινής, μα για τις τουριστικές αξίες αυτού του φυσικού μνημείου, που περιγράφονται λακωνικά στον Τουριστικό Οδηγό της Κάτω Δρόπολης:

σκοτεινη

«…Νοτιοανατολικά της Γοραντζής βρίσκεται ο λάκκος της Σκοτεινής. Στο ανώτερο σημείο του είναι το Σπήλαιο της Σκοτεινής. Το μεγαλύτερο και βαθύτερο σχεδόν σε όλο το Νότο. Η είσοδός του είναι στενή. Προχωρώντας προς το βάθος φαρδαίνει αρκετά. Σε μύθο αναφέρεται ότι κάποτε νεόνυμφη, με την τραχηλιά στο στήθος και τη σκούφια στο κεφάλι, μπήκε στη Σπηλιά για να πάρει νερό. Στην προσπάθεια για να γεμίσει τη βαλέρα, γλιστράει το πόδι της και… πνίγηκε στο βυθό. Σε συνέχεια ο μύθος λέει ότι την πνιγμένη νύφη τα νερά της Σκοτεινής την έβγαλαν στη λίμνη του Οβυρού. Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από διάφορους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με χρώματα και πλαστικά αντικείμενα, απέδειξαν ότι Σκοτεινή και Οβυρός είναι επικοινωνούντα «δοχεία». Αλλά…, αν υπάρχει κάποιο κενό στο βάθος της λίμνης, που να χωράει ανθρώπινο σώμα, δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα…».

Ο κόσμος φτιάχνει μια σπηλιά και πλάθει από μόνος του μια ιστορία. Με στόχο να προσελκύσει την προσοχή του επισκέπτη. Εμείς έχουμε φυσικό Σπήλαιο, αυτό της Σκοτεινής και τον περίφημο παμπάλαιο μύθο της Νύφης και τα αφήνουμε αναξιοποίητα.

Ακούγεται ότι από αρμόδιο μηχανικό έχει καταρτιστεί σχέδιο αξιοποίησης, που βρίσκεται σε συρτάρια Υπουργείου…  εγκλωβισμένο σε χαρτιά. Είναι  αναξιοποίητος ο τουριστικός θησαυρός.

Η κάθε Χαράδρα του Βίκου, δεν έχει απολύτως τίποτε περισσότερο, που κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες…!!!

Σχετικά άρθρα: