Αναστασία Σιδέρη: «Για το καλό μας»

Αναστασία Σιδέρη: «Για το καλό μας»

ΓΝΩΜΕΣ

Αναστασία Σιδέρη

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk θα οδηγήσει σε περισσότερη ελευθερία λόγου ή σε ασυδοσία;

H Ινδή Νομική Σύμβουλος του Τwitter, Vijaya Gadde, έκλαψε στην τελευταία σύσκεψη της εταιρείας, όπως γράφτηκε. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην ομάδα της μετά την απόφαση του ΔΣ να αποδεχθεί την οικονομική προσφορά του Elon Musk για εξαγορά του διάσημου δικτύου. Μια αναπάντεχα υψηλή προσφορά, η οποία μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προηγούμενες κρούσεις ήταν δύσκολο να απορριφθεί.

Η Vijaya ήταν – μεταξύ άλλων – υπεύθυνη για τις πολιτικές προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας του Twitter ενάντια στις ρητορικές μίσους. Kαι υπήρξε η βασική υπεύθυνη για τον εξοστρακισμό του Trump από το δίκτυο για τα ρατσιστικά του σχόλια. Αλλά δυστυχώς δέχεται την τελευταία εβδομάδα πύρινα tweets του νέου ιδιοκτήτη για τις πρακτικές της λογοκρισίας. Παρενόχληση ολικής, όπως την κατηγόρησαν με παρέμβαση τους ο νυν και ο τέως CEO του δικτύου. Και βέβαια ακολούθησε μπαράζ κακόβουλων ρατσιστικών σχόλιων από τους γνωστούς αγνώστους. Μια πρώτη ένδειξη του τι ενδέχεται να ακολουθήσει όταν ο Elon Musk αναλάβει τα ηνία…

Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερη φίλη του Twitter, γιατί είναι πολύ επικριτικό έως και τοξικό για τα γούστα μου, αλλά «ανατρίχιασα » όταν έμαθα ότι το αγόρασε ο βαθιά συντηρητικής ιδεολογίας πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο. Ο Νοτιοαφρικάνος με το λαμπρό μυαλό και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο οποίος με μεγάλη άνεση έδωσε 44 δις $ – τα μισά τα δανείστηκε από τη Morgan Stanley -για να ελέγξει τη δημοφιλή πλατφόρμα που καθημερινά χρησιμοποιούν 260 εκατομμύρια χρήστες με υψηλή επιρροή ανά τον κόσμο . Και ισχυρίζεται ότι το έκανε για να τη βελτιώσει, τσεκάροντας έναν προς έναν τους «χρήστες» για να ξεκαθαρίσει τα bots και αλλάζοντας τις δικλείδες, με στόχο τη προώθηση μεγαλύτερης ελευθερία του λόγου.

Τι να πει κανείς; Πολλά ακούγονται και γράφονται για το θέμα. Υπάρχουν πολλοί που καλόπιστα επικροτούν αυτή του την πρόθεση. H αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε δυνητικά να είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Όλοι είμαστε πιστεύω σε πρώτη φάση ευήκοοι στο ξεκαθάρισμα των δικτύων από ψευδεπίγραφες οντότητες που αλλοιώνουν τη χρήση τους και στην προοπτική περισσότερης ελευθερίας.

Όμως το ότι ο νέος ιδιοκτήτης «αποφάσισε να μας σώσει» από την λογοκρισία και παραπληροφόρηση, μου πέφτει λίγο βαρύ… Μάλλον είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η εντυπωσιακή επιχειρηματική αυτή κίνηση -για ένα όχι τόσο επιτυχημένο εμπορικά δίκτυο- έγινε από αλτρουισμό. Ειδικά από έναν μειωμένης εν συναίσθησης, αλαζόνα, υπερσυντηρητικό και πλήρως διαπλεκόμενο επιχειρηματία, γνωστό υποστηρικτή του Donald Trump και των ιδεών του.

Δε μου αρέσει καθόλου η προοπτική να έχει τα στοιχεία μας, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις απόψεις μας και να μπορεί να παρέμβει για να τις «διορθώσει». Σκέφτομαι δε σοβαρά να ακυρώσω τον όχι και τόσο ενεργό λογαριασμό μου.

Δε μου αρέσει επίσης η προοπτική του να δώσει το βήμα στα «τέρατα» του φασισμού, σεξισμού, ρατσισμού κλπ που κυκλοφορούν ανάμεσα μας και να τους επιτρέπει να βγάζουν απρόσκοπτα χολή απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε δεν ταιριάζει στο συντηρητισμό τους. Διάβαζα πρόσφατα ότι στην Αμερική κάποιοι φοβούνται ότι το δίκτυο κινδυνεύει να γίνει ένας χώρος για νέους «σπιούνους», που όχι μόνο θα τρομοκρατούν αλλά και θα καταδίδουν. Ειδικά στις πολιτείες όπου έχουν ψηφιστεί η προωθούνται συντηρητικοί νόμοι για μετανάστες, γυναίκες, ομοφυλόφιλους ακόμη και δασκάλους που διαβάζουν “απαγορευμένα κείμενα” στα παιδιά.

Η Ινδή μετανάστρια Vijaya έκλαψε γιατί ξύπνησαν μνήμες του ρατσισμού που έζησε στην παιδική της ηλικία όταν 2 χρόνων έφθασε στο Τέξας. Μνήμες από την εποχή που ο πατέρας της έπρεπε να πάρει άδεια από την τοπική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν για να πουλήσει ασφάλειες πόρτα με πόρτα… Έκανε πολλά βήματα από τότε και μια λαμπρή καριέρα στη Silicon Valley πριν καταλήξει στο Twitter όπου προσπάθησε να επιβάλλει ένα νέο “ήθος”. Έκλαψε γιατί έκανε μια προβολή στο μέλλον και στην πιθανή ανάρμοστη ανοχή του αγαπημένου της δικτύου απέναντι σε προσβλητικά σχόλια και επιθέσεις από συντηρητικά τρολ.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ο Elon Musk (όπως και ο Jeff Bezos που αγόρασε τη Washington Post για αντίστοιχους λόγους), έχουν αναμφισβήτητο ισχυρό επιχειρηματικό δαιμόνιο και βλέπουν πολύ πέρα από εμάς τους «κοινούς θνητούς»… Αν ήθελαν όμως να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα τους για κάποιον καλλίτερο σκοπό. Πχ για την υγεία, το περιβάλλον την παιδεία, τον πολιτισμό. Και όχι για τον ανταγωνισμό του ποιος θα μετοικήσει πρώτος στον Άρη και- κυρίως -ποιος θα ελέγχει το τι λέμε και γράφουμε προσπαθώντας μάλιστα να μας «πουλήσουν» και ότι το κάνουν για το καλό μας…

(Η Αναστασία Σιδέρη Είναι Χημικός Μηχανικός, Επικοινωνιολόγος, Επίτιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Γλασκώβης)

ieidiseis.gr

Σχετικά άρθρα: