Αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια με χορηγό την Τουρκία

Αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια με χορηγό την Τουρκία

Καλογερίδου Κρινιώ

Τα Βαλκάνια «μυρίζουν μπαρούτι» και πάλι. Η ιστορία τους, άλλωστε, είναι βεβαρημένη, από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι τους πολέμους της δεκαετίας 1990. Από την Άνοιξη του 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη γεγονότα, στα οποία εμπλέκονται και οι μεγάλες δυνάμεις. Τα γεγονότα τα πυροδοτούν εθνοτικές αντιθέσεις, όπως η προετοιμασία επίθεσης των Κοσοβάρων κατά Σέρβων. Τα νήματα κινούσαν οι αλβανικές αρχές στην Πρίστινα, αλλά την αποσταθεροποίηση επιδιώκει και η Τουρκία η οποία, με το πρόσχημα του προστάτη των μουσουλμάνων, εκδηλώνει τους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της.

Βαθιά, διαρκής, μεθοδευμένη και μεθοδική ήταν η διείσδυσή της στις αδύναμες χώρες των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ”ήπια” ισχύ. Στόχος ο σχηματισμός μουσουλμανικού τόξου που σχεδιάστηκε για να αποτελεί εφαλτήριο προς πολλαπλασιασμό των τζαμιών και των σχολείων, απ’ όπου οι απόφοιτοι μουσουλμάνοι μειονοτικοί θα προωθούνται για σπουδές στα τουρκικά πανεπιστήμια.

Το κακό για την Ελλάδα (πέρα απ’ την στρατηγική εργαλειοποίησης των τουρκόφρονων εθνικιστών της Θράκης από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής), είναι ότι το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια κινείται συνεργατικά με το “Μακεδονικό”, για την ακρίβεια με τις φαντασιώσεις των Σκοπίων για απελευθέρωση των ”σκλαβωμένων αδελφών” στην Ελλάδα! Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα Σκόπια εξ ου και η πενταετής στρατιωτική συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του γειτονικού κράτους.

Χειροκροτητές του Ερντογάν

Αν τώρα στα παραπάνω δυσοίωνα για τη χώρα μας προσθέσουμε το θέμα των κλιμακούμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο και τα περί ”τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα, τότε σχηματίζεται η εικόνα των τουρκικών κινήσεων στα Βαλκάνια. Στην αρχή του τρέχοντος χρόνου έφτασε να ενισχύει οικονομικά (από κοινού με το Κατάρ) βαλκανικές χώρες με σκοπό τη διείσδυση του πολιτικού Ισλάμ, ειδικά των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Η ”μακρά χειρ” της Άγκυρας στα Βαλκάνια αποδίδει καρπούς στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εκεί μουσουλμάνοι ζητούν την τουρκική προστασία. Κι αυτή την ”ψήφο εμπιστοσύνης” ο Ερντογάν την πουλάει στο εκλογικό του ακροατήριο ενόψει των εκλογών του 2023. Στο ρυθμό του χορεύουν όχι μόνο οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων, αλλά και Ευρωπαίοι (λόγω μεταναστευτικού και ιδιοτελών συμφερόντων) και το ΝΑΤΟ του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο της Τουρκίας.

Τον Ερντογάν τον φοβούνται πλέον πολλοί, αλλά τον χειροκροτούν λίγοι, όσοι ψάχνουν αφορμές για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων με σκοπό την αναθεώρηση των συνόρων, επωφελούμενοι εθνοτικών διαφορών. Τον χειροκροτούν όσοι εκτρέφουν τον ακραίο ισλαμισμό, αλλά και οι εθνικιστές Αλβανοί που ονειρεύονται τη “Μεγάλη Αλβανία”.

Τον χειροκροτούν, έστω επιτηδευμένα, οι προστατευόμενοι της Ρωσίας Σέρβοι (που αναβάθμισαν τη σχέση τους με την Τουρκία) και οι Σερβοβόσνιοι του Μίλοραντ Ντόνικ ο οποίος, επισκεπτόμενος την Τουρκία, απέσπασε υποσχέσεις για στρατιωτική βοήθεια απ’ τον Τούρκο Πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τους Βόσνιους μουσουλμάνους του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, που ζήτησε και εκείνος με τη σειρά του τουρκική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους Σερβοβόσνιους!

Τουρκική προπαγάνδα

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αφήνουμε αναξιοποίητη την ΕΑΒ, αφού την εγκαταλείψαμε προηγουμένως για χρόνια σε χέρια τυχοδιωκτών πλαστογράφων (ανακάλυψη από Σώμα Ελεγκτών το 2013 για μεγαλοστέλεχός της το οποίο είχε καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών απ’ το πανεπιστήμιο Κολούμπια με κόστος για το κράτος 466.752,44 ευρώ την περίοδο 2004-13), ο Ερντογάν πουλάει όπλα και μοιράζει υποσχέσεις σαν ηγέτης περιφερειακής υπερδύναμης παλιάς κοπής.

Στην Θράκη η τουρκική προπαγάνδα δουλεύει για την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας. Πρωτοστατεί το τουρκικό προξενείο και το κόμμα DEB. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλεκτός της “κυβέρνησης των αρίστων” Ιωάννης Κτιστάκης (καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου) στράφηκε κατά της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου, ο οποίος δεν έκανε δεκτό το αίτημα μειονοτικών συλλόγων για χρήση του όρου “τουρκικός” αντί “μουσουλμανικός”.

Για να επανέλθω όμως στο θέμα των κεντροδυτικών Βαλκανίων με αφορμή την αναζωπύρωση των εθνικιστικών οραμάτων, όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα θα γίνει πραγματικότητα το μουσουλμανικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας. Ας μην ξεχνάμε Τούρκοι εκπαιδεύουν τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις και εν μέρει τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Η τακτική του Ερντογάν “μια στο καρφί και μια στο πέταλο” έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι και της Ελλάδας και της ΕΕ. Τα δεδομένα σκιαγραφούν ανεπιφύλακτα την αναζωπύρωση του εθνικισμού στα Βαλκάνια με χορηγό την Τουρκία. Διαμορφώνεται μια κατάσταση εκρηκτική, η οποία θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με την αναμενόμενη επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στα Σκόπια.

Η παλιά πυριτιδαποθήκη

Στην Μιτρόβιτσα (την αυτόνομη βόρεια επαρχία του Κοσσυφοπεδίου) οι συγκρούσεις των Σέρβων με την αστυνομία είναι καθημερινές. Ο Ράμα ονειρεύεται την ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου και των περιοχών της Βαλκανικής όπου κατοικούν Αλβανοί (Μαυροβούνιο, Νότια Σερβία, Βόρεια Μακεδονία). Από την άλλη, οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ζητούν την ένωσή τους με τη Σερβία. Το ίδιο επιθυμούν και οι Σέρβοι της Κράινα στην Κροατία, ενώ οι Βούλγαροι αρνούνται ακόμα να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως “Βόρεια Μακεδονία”, ελπίζοντας στην αποσταθεροποίησή τους.

Συνελόντι ειπείν, όλα δείχνουν ότι η παλιά πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης αποκτά και πάλι εκρηκτική ύλη, ειδικά στο χώρο της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Κι αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, γιατί προοιωνίζεται ακόμα και αλλαγή συνόρων δια της αναθεώρησης  Συνθηκών, η οποία θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Το πάντρεμα του εθνικισμού με τον μεγαλοϊδεατισμό είναι επικίνδυνος συνδυασμός…

Η Ελλάδα, ως σταθεροποιητική δύναμη των Βαλκανίων, όπως επαίρεται ο Δένδιας, επωμίζεται ευθύνη και ίσως κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και στα βόρεια σύνορά της, χωρίς τη στήριξη της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι μάλλον απούσα παρ’ ότι οι άνεμοι στα Βαλκάνια αρχίζουν να αποκτούν ένταση που πιθανόν δεν θα βγει σε καλό.

slpress.gr

Σχετικά άρθρα: