Από το «Έχω μια αδερφή» στις πεταλουδίτσες και τον Μεριτόνι

Από το «Έχω μια αδερφή» στις πεταλουδίτσες και τον Μεριτόνι

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνικό Στρατό, οι οπλίτες τραγουδούσαν μεταξύ άλλων, κυρίως κατά την διάρκεια ασκήσεων, το εμβατήριο «Έχω μια αδερφή/ κουκλίτσα αληθινή/ την λένε Βόρειο Ήπειρο/ την αγαπώ πολύ».

Ήταν ένα τραγούδι εμψυχωτικό που εξέφραζε τον πόθο των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, κάτι που ο Ελληνικός Στρατός είχε πράξει τρεις φορές από το 1912 έως το 1940, αλλά λόγω των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων η χαρά αυτή δεν κράτησε για πολύ.

Οι ηγεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταπολεμικά θέλοντας να κρατούν σε υψηλά επίπεδα το εθνικό φρόνημα των στρατεύσιμων αλλά και των αξιωματικών και υπαξιωματικών, είχαν την βούληση να ακούγονται και να ερμηνεύονται στα στρατόπεδα άσματα υπέρ της των πατρίδων του Ελληνισμού που έμειναν εκτός ελληνικού κράτους.

Τα χρόνια πέρασαν και μετά το 1974, πολύ περισσότερο από το 1981, επήλθαν νέα ήθη στον Ελληνικό Στρατό. Έτσι, ένα εμβατήριο όπως το «Έχω μια αδερφή», έπρεπε να πάψει να ακούγεται στα στρατόπεδα επειδή χαρακτηριζόταν ως εθνικιστικό, αλυτρωτικό και ακραίο… 

Στην Ελλάδα δεν έπρεπε πια να μιλάμε για χαμένες πατρίδες, ούτε να δηλώνουμε επεκτατικές βλέψεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Άσχετα αν οι γείτονες δεν δείχνουν απέναντι στην πατρίδα μας τον ανάλογο σεβασμό.

Από τότε πέρασαν άλλες τέσσερις δεκαετίες και λόγω της μαζικής μετανάστευσης στην Ελλάδα πληθυσμών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, της Ασίας και της Αφρικής, η αλλαγή στο κοινωνικό στάτους ήταν λογικό να έχει επιπτώσεις και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Πολλοί αλλοδαποί, με κυριότερη πληθυσμιακή ομάδα τους αλβανούς, πήραν την ελληνική υπηκοότητα και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν στον Ελληνικό Στρατό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε κατ’ επανάληψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλβανικής καταγωγής στρατεύσιμους να σχηματίζουν – εν ώρα υπηρεσίας και φορώντας την στρατιωτική ένδυση – με τα χέρια τους τον λεγόμενο «αλβανικό αετό», που περισσότερο, έτσι όπως κάνουν την χειρονομία, φέρνει σε πεταλούδα.

Τι κι αν προκλήθηκε σάλος στα ΜΜΕ, κάποιοι δεν έδειξαν να ανησυχούν.

Έτσι φτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου 2021, να κάνει τον γύρο του διαδικτύου βίντεο όπου δύο αλβανοί που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό ως βαθμοφόροι δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες και τους βάζουν να φωνάζουν το όνομα του αλβανού ράπερ Μέριτον!

Πρέπει να υπάρξει άραγε μεγαλύτερος εξευτελισμός στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων για να καταλάβουν κάποιοι ότι κάτι δεν πάει καλά; 

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό, αλλά δύο εβδομάδες μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση…

Το να τραγουδάν οι φαντάροι μας για την Βόρειο Ήπειρο είναι «φασιστικό» για το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Ελλάδας, αλλά στο να φωνάζουν ρυθμικά «Μεριτόνι – Μεριτόνι», δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε!

Ο tempora, o mores! (Ω καιροί, ω ήθη!)

Πηγή: piraeuspress.gr

Σχετικά άρθρα: