Η αδικία για την Εθνική σύνταξη και το επίδομα ανασφάλιστων Βορειοηπειρωτών παραμένει

Η αδικία για την Εθνική σύνταξη και το επίδομα ανασφάλιστων Βορειοηπειρωτών παραμένει

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νικόλαος ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ

Η σύνταξη είναι χρήματα, τα οποία ένας εργαζόμενος έχει καταβάλει σε ένα συγκεκριμένο ταμείο, με σκοπό να του επιστραφούν με κάποια μορφή (σύνταξη, εφάπαξ, κ.α) όταν εκείνος θα είναι ανήμπορος να εργαστεί.

Ανάλογα με τις εισφορές και τον εργάσιμο χρόνο, θα πρέπει να είναι και το μέγεθος της σύνταξης. Η σύνταξη δεν έχει καμία σχέση με τα χρόνια διαμονής στη χώρα κάποιου ατόμου.

Έλα όμως, που η Ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει ένα νόμο (Αρ 8357/2016, Νομός Κατρούγκαλου), όπου το ποσό της σύνταξης χωρίζεται σε 2 σκέλη, την ανταποδοτική και την Εθνική σύνταξη.

Ενώ η πρώτη καταβάλλεται σύμφωνα με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας και χορηγείται με την συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας και 4500 ενσήμων (ανοίγω παρένθεση και λέω ότι πρέπει να καταβάλλεται απ’ το πρώτο ένσημο), η δεύτερη σύνταξη, η Εθνική, καταβάλλεται εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 6000 ένσημα και έχει 40 χρόνια διαμονής στη χώρα.

Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους: Ελλαδίτες, ομογενείς και αλλοδαπούς. Θίγει εξ ολοκλήρου εμάς, τους Βορειοηπειρώτες, διότι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε 40 χρόνια διαμονής, αφού η Ελληνική πολιτεία θέσπισε νόμο διαμονής το 1998.

Για μένα και για πολλούς άλλους, αυτός ο νόμος και το συγκεκριμένο άρθρο είναι καταφανέστατα αντισυνταγματικός, γι’ αυτό και με μια ομάδα συμπατριωτών μας έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον διατάξεων αυτού του νόμου και πιστεύουμε να δικαιωθούμε.

Κατ’ εμέ, σκοπός αυτού του νόμου είναι η εξαίρεση και το πετσόκομμα των απολαβών των ομογενών και των αλλοδαπών εργαζομένων. Αυτό όσον αφορά την Εθνική σύνταξη και την προσπάθειά μας.

Ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Ο νόμος υπάρχει και μάλιστα υπερψηφίστηκε χωρίς καμία αλλαγή και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση πριν 15 μέρες υποσχέθηκε ότι θα φέρει τροπολογία, όπου θα βάλει τέλος στην αδικία που έχουμε υποστεί. Με αυτά που ακούω, η αδικία μάλλον παραμένει, είτε για την Εθνική σύνταξη, είτε για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.

Γι’ αυτό και προτείνω τα εξής: Για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων να καταργηθεί η διάταξη που αφορά την 35ετια διαμονής εντός Ελληνικής επικράτειας. Συνάμα και όλοι οι άλλοι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση της, συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής στη χώρα.

Ενώ για την Εθνική σύνταξη προτείνω να ισχύει η 40ετια μετά το 2038, επειδή τότε κάποιος συμπατριώτης μας θα έχει συμπληρώσει 40 χρόνια διαμονής.

Θυμίζω εδώ ότι η Ελληνική πολιτεία θέσπισε νόμο διαμονής για μας μόνο το 1998. Μέχρι τότε, όσοι συμπατριώτες μας συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να λαμβάνουν εξ ολοκλήρου την Εθνική σύνταξη με τη συμπλήρωση 6000 ενσήμων, άνευ χρόνου διαμονής. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα είμαστε ισότιμοι με τα αδέρφια μας, Ελλαδίτες.

Σχετικά άρθρα: