Ασαφής ο ρόλος της Αλβανίας στη διαφωνία Τουρκίας- Ελλάδας για τη θάλασσα

Ασαφής ο ρόλος της Αλβανίας στη διαφωνία Τουρκίας- Ελλάδας για τη θάλασσα

Ενθουσιασμός από την Άγκυρα και σκεπτικισμός από την Αθήνα για το ρόλο του μεσολαβητή, που τα Τίρανα και ο Έντι Ράμα, μπορούν να παίξουν στις διαφορές μεταξύ τους σχετικά με τη διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Από το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου ενίσχυσε τους ισχυρισμούς εκείνων που επέμειναν ότι η χώρα μας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες:

«Θα πάω στα Τίρανα μετά από πρόσκληση του Έντι Ράμα και είμαι έτοιμος. να συναντηθούμε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δένδια. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα το απορρίψει και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εντός αυτού του μήνα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δύο λεπτομέρειες εντυπωσίασαν στην ομιλία του.

 Η πρώτη ήταν που ο Τσαβούσογλου μίλησε εξ ονόματος μιας κυρίαρχης χώρας.

 Έτσι δήλωσε δημόσια προτού τα ίδια τα Τίρανα δηλώσουν την πρόσκληση που είχε κάνει το αλβανικό κράτος για διμερή συνάντηση. 

Η δεύτερη, εξέφρασε την επιθυμία για την Ελλάδα να μην το αρνηθεί, υπονοώντας ότι τα μέρη δεν είχαν συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες πριν από τη δημοσίευση της είδησης.

Έτσι, οι επιλογές για όσο διάστημα είχε μιλήσει μόνο μία πλευρά ήταν πραγματική:

Είτε η Αθήνα και η Άγκυρα δεν έχουν βρει ακόμη μια κοινή γλώσσα, για να συζητήσουν έναν συμβιβασμο, αλλά η ελληνική πλευρά δυσκολεύεται να έχει τα Τίρανα ως φόντο και επομένως προετοιμάζει απαλά την κοινή του γνώμη, ενώ ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον Ράμα ως αποδιοπομπαίο τράγο για να δείξει ότι είναι έτοιμος να βρει μια λύση μεταβιβάζοντας την μπάλα ευθύνης στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά δεν απάντησε στις δηλώσεις του Τσαβούσογλου. 

Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι δεν είχε λάβει επίσημη πρόσκληση. 

Και το πιο σημαντικό, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μιλά για πρόσκληση από την Αλβανική πλευρά, η Αθήνα την αγνοεί και χρησιμοποιεί τον όρο «πρόσκληση από την Τουρκία» στις δηλώσεις της. 

Επομένως, είναι ακόμη ασαφές ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Τίρανα και προσωπικά ο Έντι Ράμα σε αυτήν τη σύγκρουση, τον οποίο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως τον άνθρωπο που θα πετύχει στις διαπραγματεύσεις όπου απέτυχαν οι Μακρόν και Μέρκελ.

 Η Άγκυρα και η Αθήνα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, διαφωνούν σχετικά με τη θέση της υφαλοκρηπίδας τους στη Μεσόγειο και άλλα θαλάσσια ζητήματα.

 Και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει περίπου 60 γύρους συνομιλιών, έως το 2016, όταν είχαν διακοπεί. 

Οι εντάσεις ξέσπασαν πέρυσι όταν η Άγκυρα ξεκίνησε ένα πλοίο εξερεύνησης στα νερά γύρω από το νησί Καστελόριζο, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ το πλοίο  τώρα επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι.

Πηγή: echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: