Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες- Αποσύρονται τα οδοφράγματα

Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες- Αποσύρονται τα οδοφράγματα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπεσνίκ Μπισλίμι, είπε στους δημοσιογράφους, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, για συμφωνία για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο βορρά. 

Ο Μπισλίμι είπε ότι έχει επιτευχθεί ένα τελικό προσχέδιο και αναμένεται να εγκριθεί από τη σερβική πλευρά, προτού η συμφωνία να καθοριστεί ως τελική.

Ο Μπισλίμι δήλωσε στο RTK ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν συμφωνήσει από τη Δευτέρα να προχωρήσουν στη χρήση αυτοκόλλητων αντί να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων. 

Αυτό είπε ο Μπισλίμι είναι προσωρινό έως ότου επιτευχθεί μια μόνιμη λύση για την ελεύθερη κυκλοφορία.

 Το τρίτο σημείο της συμφωνίας στο οποίο συμφώνησε το Κοσσυφοπέδιο είναι η άρση των οδοφραγμάτων και η αντικατάσταση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου με την KFOR.

«Είχαμε αρκετές συναντήσεις, όλες ήταν διμερείς, με τον κ. Λάιτσακ, ο οποίος στη συνέχεια μεσολάβησε μεταξύ των μερών. Ο στόχος για εμάς ήταν ξεκάθαρος να επιτύχουμε αποκλιμάκωση και να διατηρήσουμε την αμοιβαιότητα με τις πινακίδες κυκλοφορίας. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει σε ένα τελικό σχέδιο, το οποίο έχει συμφωνηθεί σχεδόν πλήρως. Μόνο η σερβική πλευρά απομένει να δώσει μια τελική συμφωνία. 

Η συμφωνία προβλέπει τρία στοιχεία. 

Το πρώτο από τη Δευτέρα, τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία προχώρησαν στη χρήση αυτοκόλλητων αντί να αλλάξουν τις πινακίδες, που ήταν ο στόχος μας να έχουμε ίση μεταχείριση. 

Είναι προσωρινό και θα συσταθεί ομάδα εργασίας για να βρει μια μόνιμη επιλογή για ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων εντός έξι μηνών.

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με την αποκλιμάκωση της κατάστασης, την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από τα δύο συνοριακά σημεία σε  Γιάρινε και Μπρνιάκ βάσει αυτής της συμφωνίας.

Ο Μπισλίμι δήλωσε ότι το μόνο σημείο όπου η Σερβία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της, πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα «ΚΜ» [Κόσοβο-Μετόχια;].

Η διαμάχη για τις πινακίδες μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα και οι εντάσεις κορυφώθηκαν την 7η και την 8η ημέρα, όταν η Σερβία έφερε τον στρατό και τη χωροφυλακή της πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, ελικοπτέρων και τανκς.

Gazeta-Shqip.com, Shqiptarja.com

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: