Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία: Κακοφωνία δημοσκοπήσεων με «καρφί» και … με «πέταλο» …!

Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία: Κακοφωνία δημοσκοπήσεων με «καρφί» και … με «πέταλο» …!

Ενώ απομένουν 118 μέρες και 7 ώρες από τις γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου, μεγάλο ομιχλώδες πέπλο έχει «σκεπάσει» το ενημερωτικό κοινό, όσον αφορά τις προγνώσεις σφυγμομέτρησης της τάσης του εκλογικού σώματος.

Τα κομματικά επιτελεία, στη φτωχή Αλβανία, έχουν εξασφαλίσει δικές τους πολυδάπανες δημοσκοπήσεις, για τις τάσεις του εκλογικού σώματος και, αντιδρούν δυσανάλογα με τους αριθμούς που έχουν στη διάθεσή τους…(;!) Μολαταύτα, καμία απ’ αυτές τις πολυδάπανες κι έγκυρες δημοσκοπήσεις, δεν κατάφερε να δει το φως της δημοσιότητας.

Τουναντίον, τις τελευταίες εβδομάδες κοινοποιήθηκαν τρεις δημοσκοπήσεις, τόσο διαφορετικές ή μια από την άλλη, όπου είναι εμφανή η κακοφωνία και σου δημιουργούν την εντύπωση πως «ένας χτυπάει το καρφί κι άλλος το πέταλο»…(;!)

1. Αρχικά δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «Report Tv», όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει το 53,59% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα το 30,34% και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) 2,4% των ψήφων.

2. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Αμερικάνικου Δημοκρατικού Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο μήνα και είδε μόλις πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μέσω του BIRN, το 69% του εκλογικού σώματος είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, το 70% είναι δυσαρεστημένο από την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση (PD-LSI) και το 61% είναι δυσαρεστημένο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Ιλίρ Μέτα.

3. Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου, που διευθύνει ο κ. Eduart Zaloshnja, και γνωστοποιήθηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ABC, φέρνει άλλα αποτελέσματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται με 29% των ψήφων, ενώ ακολουθούν με 28% οι αναποφάσιστοι, το Δημοκρατικό Κόμμα με 15%, το LSI με 2% κ.λ.π. Ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνονται δημοκοπικά τα νέα κόμματα της Jozefina Topalli, του Myslim Murrizi, του Astrit Patozi ή ακόμα και η Nisma Thurrje… Το παράδοξο στην όλη υπόθεση, είναι ότι σε κανονικές συνθήκες η δεξαμενή των αναποφάσιστων μειώνεται, ενώ στην Αλβανία φαίνεται ότι αυτή η δεξαμενή μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου…(;!)

Τα κομματικά επιτελεία, όμως, φροντίζουν να βγάζουν προς τα έξω άλλα αποτελέσματα, ανάλογα με τις περιστάσεις και την αρέσκεια τους. Η μεν κυβερνητική παράταξη ισχυρίζεται πως θα διατηρήσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2017 και θα καταλάβει 74 έδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλοί κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται σε κομματικές συσκέψεις πως, βάσει των δημοσκοπήσεων που διαθέτουν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη χειρότερη περίπτωση θα φτάσει στις 65-67 έδρες στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Ενώ η μεν αντιπολίτευση δηλώνει πως, στις εκλογές της 25ης Απριλίου θα κερδίσει 100 έδρες από τις 140 που έχει συνολικά το Σώμα της Βουλής…(;!) Ασφαλώς, ακολουθούν μια ταχτική, όπου θέλουν να τονώσουν το ηθικό των οπαδών τους.

Τι γίνεται, όμως, στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας;!

Η πανδημία από τον COVID – 19 έχει αυξήσει κατά πολύ την ανασφάλεια των εναπομεινάντων κατοίκων, όπου στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν πεισματικά αδιάφοροι για την έκβαση του αποτελέσματος στις επικείμενες εκλογές.

Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου απεικονίζονται κάλλιστα στην πνοή που επικρατεί στα χωριά μας. Μάλλον, οι εναπομείναντες κάτοικοι έχουν κουραστεί από το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του και δυσανασχετούν για την ιδεολογική ταυτότητα και τις προγραμματικές προεκλογικές δηλώσεις των κομματικών επιτελείων.

Κάτι που σημαίνει, πως οι παρατάξεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την πνοή και το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας και οφείλουν να βρουν υποψηφίους με αρκετά και σοβαρά ερείσματα στο λαό, εάν επιδιώκουν ψήφους από τους χιλιάδες ψηφοφόρους των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στις Περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας, τουλάχιστον. Δηλαδή, θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο οι συγγένειες, οι φιλίες, οι γνωριμίες, οι κουμπαριές, οι συμπεθεριές και ούτω καθεξής…

Εντούτοις, φαίνεται να έχει αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου στις εκλογές του ΚΕΑΔ ή του ΜΕΓΚΑ, όπου το πρώτο επιδιώκει να κατεβάσει υποψηφίους με το συνδυασμό του PD ή LSI και το δεύτερο να κατεβάσει υποψήφιο μόνο στην Περιφέρεια της Αυλώνας με το συνδυασμό του PS.

Εν κατακλείδι, το ομιχλώδες πέπλο όσον αφορά την άμεση ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις του εκλογικού σώματος, δεν αναμένεται να ξεδιαλύνει ούτε και μετά την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα…(;!) Αντί αυτού, θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε βαρύγδουπες υποσχέσεις με παρέα το «καρφί» και το «πέταλο»…

Χρηστάκης ΤΖΙΑΣ

Σχετικά άρθρα: