«Δείπνος της ντροπής» σε Σαουδάραβα πρίγκιπα του «τρόμου»

«Δείπνος της ντροπής» σε Σαουδάραβα πρίγκιπα του «τρόμου»

Επίθεση της γερμανικής Bild σε Μακρόν και Μητσοτάκη για τις επισκέψεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα

«Δείπνο της ντροπής», τιτλοφορείται η γερμανική εφημερίδα «Bild», σχολιάζοντας την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα του «τρόμου» -όπως τον αποκαλεί- Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνουν χειραψία.

Η γερμανική εφημερίδα δεν επιτίθεται μόνο στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποδέχθηκε τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

«Ο αιμοδιψής Σαουδάραβας σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται την Ευρώπη με τον Μακρόν και τον Μητσοτάκη, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (2018), ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να ανακτήσει μια διπλωματική βάση στη Δύση».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του επιφύλαξε μια «θερμή υποδοχή» στην Αθήνα την Τρίτη, όπως είπε ο Μπιν Σαλμάν», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα άνοιξε το «κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον «τρομοκράτη»», γράφει η λεζάντα στη φωτογραφία που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η Bild.

Η γερμανική εφημερίδα δεν σταματά εκεί

«Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι δύσκολα δίνουν δεκάρα για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.», προσθέτει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

 «Εκτός από κάποιες γελοιογραφίες σε ελληνικές ημερήσιες εφημερίδες… Δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα. 

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική: ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη το βράδυ και την επόμενη μέρα υπουργοί και επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαια για στενότερη συνεργασία».

Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση με τη γειτονική Τουρκία, η Αθήνα επεκτείνει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή» τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι οι Έλληνες ελπίζουν και σε σαουδαραβικές επενδύσεις, για παράδειγμα στον τουρισμό.

Μετά την Αθήνα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε το Παρίσι όπου δείπνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Το θλιβερό μήνυμα πίσω από αυτό είναι το εξής: σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, ο «τρομοκράτης» σταδιακά γίνεται ξανά κοινωνικά αποδεκτός στην Ευρώπη», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εφημερίδα «Bild» επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση σκληρού άρθρου, όπου έλεγε ότι οι Γερμανοί θα πληρώσουν τις νέες οικιακές συσκευές των Ελλήνων.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά γενναιόδωρη για να δώσει στους πολίτες της νέες οικιακές συσκευές. Αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν το κόστος», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για επιδότηση οικιακών συσκευών έως και 50%.

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ, χρήματα της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πληρώνει και τις νέες οικιακές συσκευές των Ελλήνων», έγραψε η «Bild».

Σχετικά άρθρα: