Διαδηλωτές πυρπόλησαν σερβική σημαία στα Τίρανα

Διαδηλωτές πυρπόλησαν σερβική σημαία στα Τίρανα

Διαδηλωτές στα Τίρανα, που συγκεντρώθηκαν σήμερα κατόπιν έκκλησης του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας  και πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, πυρπόλησαν τη σερβική σημαία, σύμφωνα με την Albanian Daily News.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση της πρωτοβουλίας Ανοιχτά Βαλκάνια, η οποία ξεκινά σήμερα στην Αλβανία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Ελμπασάν.

Ορισμένοι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως « Η Αλβανία για τους Αλβανούς, θάνατος στους προδότες» και «Ράμα, φύγε».

Πριν από τη διαδήλωση, ο Μπερίσα είπε στους δημοσιογράφους ότι «η διαμαρτυρία είναι ενάντια στην Τριπλή Συμμαχία, το Βελιγράδι και τους υποτελείς του, Τίρανα και Σκόπια, και δεν είναι καθόλου κατά της περιφερειακής συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» έρχονται σε αντίθεση με την πρωτοβουλία του Βερολίνου και ξεκίνησε από τον Βούτσιτς και υποστηρίχθηκε από τον «σιαμέζο δίδυμό του, Ράμα».

Ο Μπερίσα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον σημερινό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα για προδοσία της «εθνικής υπόθεσης» ελλείψει αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια.

Η διαμαρτυρία μπροστά από το γραφείο του Ράμα ξεκίνησε με ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Άλντο Μπούμτσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν περισσότερες διαδηλώσεις στο εγγύς μέλλον για την ανατροπή της κυβέρνησης Ράμα. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κατηγόρησε τη «συμμαχία Ράμα-Βούτσιτς» ότι έθεσε την ιδέα της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας συνέχισε με το λεγόμενο. «μίνι Σένγκεν», που σήμερα ονομάζεται «Ανοιχτά Βαλκάνια», προκειμένου να απομονώσει το Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς θα συμμετάσχουν σήμερα και αύριο σε μια ακόμη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας Ανοικτών Βαλκανίων στην Αλβανία.

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: