«Δρόπολή μου παινεμένη, Δροπολίτισσα καημένη»

«Δρόπολή μου παινεμένη, Δροπολίτισσα καημένη»

(Ύμνος για την γενέτειρα, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παππά)

«Δρόπολή μου παινεμένη, Δροπολίτισσα καημένη» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του συνταξιούχου δάσκαλου, Δημήτρη Παππά. Είναι το όγδοο κατά σειρά βιβλίο που έδωσε στους αναγνώστες ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας, όπως τον αποκαλούν, διότι ήταν ο πρώτος δάσκαλος που δίδαξε στο Ελληνικό σχολείο του Αργυρόκαστρου στην αντιπολίτευση και των εκατοντάδων μαθητών που διδάχτηκαν στα φροντιστήριά του την Ελληνική γλώσσα.

Τα βιβλία του Δημήτρη, σε ποιητικό και πεζό λόγο, είναι βιβλία με βαθιές σκέψεις, με συναισθήματα αγάπης και πόνου, ελπίδας και νηνεμίας, σαφήνισης και παρότρυνσης. Βιβλία εμπλουτισμένα με αγωνιστικές, πατριωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες πτυχές.

Και είναι τα βιβλία του τόσο συναρπαστικά, διότι οι στίχοι τους είναι κατανοητοί, για μικρούς και μεγάλους, για σοφούς και αμαθείς, είναι πηγαίοι οι στίχοι του, απ’ την καρδιά βγαλμένοι.

Οι στίχοι του Δημήτρη είναι σεμνοί, όπως ο ίδιος. Φορτωμένοι με την ψυχή, τη λογική και το είναι του. Και σου είναι ευχάριστο να διαβάζεις μια λογική καθαρή σκέψη, που να εκφράζεται με μια καθαρή ελληνική γλώσσα.

Αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι σκέψεις, αυτές οι πτυχές προβάλλονται στο παρών βιβλίο.

Εκείνο που διαφοροποιεί την συλλογή αυτή, είναι το γεγονός που αυτή είναι ένας ύμνος για τον τόπο μας. Γι’ αυτό που λέγεται Γενέτειρα. Κι έχει το όνομα: Δρόπολη, Βούρκος, Πωγώνι, Ριζά…

Υμνεί τη γενέτειρα, νοσταλγεί για την γενέτειρα. Χαίρεται με την πρόοδό της. Πικραίνεται με την κατάντιά της.

Βαγγέλης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Σχετικά άρθρα: